Linkovi

'New Yorker': '... sadističko, otvoreno i nasumično zlostavljanje, uključujući i sodomiju i premlaćivanje' iračkih zatvorenika (3/5/04) - 2004-05-02


Američki general Richard Myers izjavio je da zlostavljanje iračkih zatvorenika nije rasprostranjeno. U intervjuu televizijskoj mreži ABC, general Myers je rekao da je samo manji broj vojnika sudjelovao u zlostavljanju zatvorenika, te da je pokrenuta istraga tih slučajeva. On je također rekao da nije upoznat s navodnim internim vojnim dokumentom u kojem se tvrdi da su zlostavljanja iračkih zatvorenika poticali američki časnici i agenti CIA-je.

Časopis "New Yorker" objavio je, naime, izvode iz jednog – kako navodi – internog vojnog izvještaja u kojem se tvrdi da su irački zatvorenici bili izloženi brojnim slučajevima "sadističkog, otvorenog i nasumičnog zlostavljanja” od strane američkih vojnika. To je zlostavljanje, navodi njujorški časopis, obuhvaćalo i "sodomiju i premlaćivanje”.

Reagirajući na fotografije na kojima se vide prizori mučenja iračkih zatvorenika, predsjednik Bush je izrazio "duboko gnušanje". Američki je predsjednik najoštrije osudio te slučajeve.

I britanski premijer Tony Blair je izjavio da je zlostavljanje zatvorenika u Iraku potpuno neprihvatljivo. On je to rekao nakon što je dnevni list "Daily Mirror" objavio fotografije na kojima se vidi kako britanski vojnici maltretiraju zatvorenike. Gospodin Blair je kazao da bi, ukoliko se pokaže da su objavljene fotografije autentične, takvo zlostavljanje trebalo najoštrije osuditi.

XS
SM
MD
LG