Linkovi

U Washingtonu - spomenik veteranima Drugog svjetskog rata (2/5/04) - 2004-05-01


Ovih je dana u Washingtonu javnosti otvoren spomenik posvećen za 16 milijuna američkih muškaraca i žena koji su služili u vojsci tijekom Drugog svjetskog rata. Odavanje počasti veteranima iz tog doba po mnogima je trebalo doći već mnogo ranije, ali, kako sada kažu i sami veterani, a i posjetitelji - vrijedilo je čekati.

Spomenik, koji se nalazi između spomenika predsjednicima Washingtonu i Lincolnu, izrađen je od granita i bronce, a sadrži vodopade, vodoskoke, te zavijeni zid prekriven zlatnim zvjezdicama, koje predstavljaju više od 400 tisuća onih koji su poginuli tijekom borbi u Drugom svjetskom ratu. Na svakom kraju zida nalazi se po jedan veliki luk, visine 11 metara, koji predstavljaju Atlantski, odnosno Tihi ocean.

Pedeset-šest manjih granitnih stupova, ukrašenih sa po dva brončana vijenca, formiraju ovalni obrub spomenika, okružujući ukopano šetalište sa zdencem. U svaki je stup urezan naziv savezne države ili američkog teritorija, koji su postojali u to vrijeme i odakle su vojnici odlazili u rat u Europi i na Pacifiku.

Premda će službena svečanost posvete spomenika biti održana tek krajem mjeseca, graditelji spomenika su žurili da ga okončaju što ranije kako bi ga ostarjeli veterani Drugog svjetskog rata mogli što prije vidjeti. Naime, veterani tog rata umiru vrlo brzo - svakoga dana ih je 1056 manje, kako procjenjuje Ministarstvo za veterane. Od 16 milijuna, koliko ih se borilo, manje od 4 milijuna će još biti živo na dan posvete spomenika, 29. svibnja.

XS
SM
MD
LG