Linkovi

EU: Useljavanjem do potrebne radne snage (21/4/04) - 2004-04-21


Pred dolazeće proširenje, Europska unija pooštrava svoju politiku useljavanja, zbog strahovanja od nekontroliranog priljeva radnika. No, s obzirom da je njeno stanovništvo sve starije i sve malobrojnije, Zapadna Europa treba radnike izvana koji će popuniti postojeća radna mjesta. Ta se potražnja često zadovoljava – nezakonitim radnicima.

U srcu Bruxellesa, Canal de Charleroi prolazi kroz blokove zapuštenih tvornica i napuštenih skladišta. Iako je još hladno, nezakoniti useljenici okupljaju se uz cestu, čekajući da se neki automobil zaustavi i da im vozač ponudi posao – barem za jedan dan. Među njima ima Ukrajinaca, Rusa, Rumunja i Afrikanaca. Kažu da su ponude rijetke, a i ono što se nudi slabo je plaćeno – 25 do 30 eura na dan. Ovi nezakoniti imigranti ne mogu računati na pomoć društva. Jedini socijalni radnik za taj dio grada je Yann Malebeek, kojem ne preostaje ništa drugo – nego da brine za njihovu sigurnost.

"Ovdje je prilično opasno, jer nikada ne znate na koga ćete naletjeti. Radnici ulaze u bilo koji automobil, iz kojeg ih pozovu," kaže gospodin Malebeek.

Marokanac Abdellah već je navikao na čekanje na ulici, pa kaže: "Poslodavac koji uzme nekoga poput mene, bez papira – zašto to čini? Ne zato jer sam bolji od drugih, nego zato jer sam najjeftiniji, najposlušniji. Kada je sa mnom gotov, može me ponovno izbaciti na ulicu."

Mnogi nezakoniti imigranti traže utjehu u lokalnoj crkvi. Tamo smo zatekli i Elenu, koja ima dobar posao u Europskom parlamentu, ali dolazi ovdje kao volonterka.

"Mnogi Belgijanci ih eksploatiraju. Mnogi diplomati ih također eksploatiraju, a zatim donose zakone protiv njih," priča Elena.

Pred dolazeće proširenje Europske unije, mnoge europske zemlje odlučile su ograničiti pritok stranaca, iako pate od manjka radne snage. Međutim, tijekom nedavnog posjeta, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je Europu da promijeni politiku prema useljavanju.

"Radujem se danu kada će Europa uživati u raznolikosti unutar država, kao i u razlikama među državama. Useljenici trebaju Europu, ali i Europa treba useljenike. Zatvorena Europa bila bi starija, slabija i siromašnija. Otvorena Europa bit će pravednija, bogatija, mlađa i jača," izjavio je gospodin Annan.

Useljavanje je u Europi vrlo sporno pitanje. Međutim, demograf i savjetnik Europskog vijeća Jerry Koomans ističe da Europa treba rad stranaca.

"Moramo shvatiti da živimo u društvu koje postaje sve starije i ponuda radne snage je sve slabija. Treba nam više radnika. Moramo se ugledati na Ameriku – visoka stopa useljavanja je jedan od faktora dinamičnosti američkog društva," kaže gospodin Koomans.

No, kako pokazuju ulice Bruxellesa, nezakoniti radnici već su u pokretu, u potrazi za boljim životom.

XS
SM
MD
LG