Linkovi

Pobuna u Iraku paralizirala obnovu (18/4/04) - 2004-04-18


Washington Post piše da je žestoka pobuna u Iraku, u protekla dva tjedna, izolirala američku civilnu upravu te zaustavila napore za obnovu, priznaju američki i irački dužnosnici. Pored toga, ističe Post, zbivanja na terenu dovela su do toga da američke snage rašire svoje operacije u Iraku dok su se, istodobno, snage nove iračke vojske koja bi trebala zamijeniti američke postrojbe djelomično raspale. Situacija u gradu Fallujah te radikalni šiitski imam Moqtada al-Sadr imaju šire posljedice nego što smo očekivali, priznaju američki dužnosnici.

Što se tiče obnove, tisuće radnika ne može izaći iz zelene zone u Baghdadu zbog nasilja, navodi Washington Post. Rutinski izlasci za popravak elektrana, vodoopskrbnog sustava i drugih dijelova raspadajuće iračke infrastrukture pokazali su se veoma opasnim. Sigurnosne prilike dramatično su se odrazile na rekonstrukciju, kaže jedan američki dužnosnik u Baghdadu.

New York Times posvećuje pozornost izraelsko-palestinskom sukobu odnosno ubojstvu novog čelnika Hamasa Abdela Aziza Rantisija. Njegovo ubojstvo, piše novinar njujorškog dnevnika, gotovo sigurno će imati političke posljedice koje ukazuju na strategiju i posljedice Sharonovog plana izraelskog povlačenja iz Gaze. “On je odlučio da će se povući iz Gaze i to će učiniti uz Veliki prasak”, tvrdi jedan izraelski politički stručnjak.

Kao što smo čuli u vijestima ubojstvo čelnika Hamasa izazvalo je trenutne kritike arapskih i europskih zemalja. No Sharon u ovim trenucima više razmišlja lokalno. “Kapitalizirajući na novim diplomatskim jamstvima koja mu je dao predsjednik Bush, on želi oslabiti Hamas u Gazi istodobno pokazujući Palestincima i Izraelcima da ne izbjegava sukobljavanje", piše New York Times.

XS
SM
MD
LG