Linkovi

Hormonska zamjenska terapija opet na testu (4/6/04) - 2004-04-17


Unatoč priličnom broju studija posljednjih godina koje su ustanovile da hormonska terapija za žene nakon menopauze rezultira s više štete nego koristi, znanstvenici nekoliko najvećih medicinskih centara odlučili su ponovno testirati tu metodu liječenja.

Oni, naime, smatraju da terapija nadomještanja hormona ipak možda donosi i zdravstvene koristi, posebice za mlađe žene u menopauzi. Znanstvenici se nadaju da će ustanoviti može li ta terapija zaštititi arterije od bolesti ukoliko žene počnu s terapijom vrlo rano u menopauzi.

Također se želi ustanoviti ima li ikakve koristi promijeniti način aplikacije estrogena, recimo kožnim naljepnicama umjesto uobičajenim tabletama, te promjenom rasporeda uzimanja progesterona. Potonji se mora uzimati zato što estrogen, uziman sam, može izazvati rak maternice. Nova studija, koja će početi u rujnu i trajati pet godina, obuhvatit će više od 700 žena u osam medicinskih centara diljem Sjedinjenih Država, u dobi od 40 do 55 godina. Na čelu studije bit će stručnjaci Medicinskog fakulteta sveučilišta Harvard.

XS
SM
MD
LG