Linkovi

Rak pluća različit kod muškaraca i žena (15/4/04) - 2004-04-15


Žene koje obole od raka pluća preživljavaju nešto duže od muškaraca s tom bolešću, drugačije reagiraju na barem jedan od lijekova protiv raka, te u plućima pokazuju veću razinu genetskih oštećenja izazvanih pušenjem, pokazuje jedna nova studija.

U izvješću znanstvenika Centra za rak Sloan-Kettering, u New Yorku, objavljenom u najnovijem broju časopisa "The Journal of the American Medical Association", kaže se da bi objašnjenje uzroka zbog kojih se ista bolest razlikuje kod osoba različitog spola u konačnici moglo objasniti i samu prirodu raka pluća.

Rak pluća je poprimio gotovo epidemijske razmjere kod žena, gdje je najveći broj slučajeva - i do 80 posto - prouzročen pušenjem. Prošle godine, u Sjedinjenim Državama je dijagnosticirano više od 80 tisuća novih slučajeva, a 68 tisuća žena je umrlo od raka pluća.

Rak pluća je jedan od najsmrtonosnijih zloćudnih tumora, jer se vrlo često počne širiti i metastazirati prije nego što uopće bude zamijećen i dijagnosticiran. Od svih slučajeva dijagnosticiranih u razdoblju od 1992. do 1999, samo 12 posto pacijenata je preživjelo pet godina - odnosno, po spolovima, 10 posto muškaraca i 14 posto žena.

Ta bolest u Sjedinjenim Državama usmrti godišnje više žena nego bilo koji drugi rak, više nego rak dojke i svi ginekološki rakovi zajedno. Osim statističkih razlika, rak pluća kod žena i muškaraca razlikuje se i po biološkim značajkama: žene češće obolijevaju od adenokarcinoma, koji, pak, se češće pojavljuje kod nepušača nego pušača. Neke studije ukazuju da estrogen - bilo prirodni ili onaj koji se uzima kao lijek - možda stimulira nastanak adenokarcinoma.

XS
SM
MD
LG