Linkovi

Sankcije zbog prodaje tehnologije Iranu (13/4/05) - 2004-04-12


Sjedinjene Države uvele su sankcije protiv trinaest stranih kompanija koje su Iranu prodavale tehnologiju koja bi se mogla upotrijebiti za razvijanje oružja za masovno uništavanje. Pet tih kompanija ima sjedišta u Kini. Dvije su iz Rusije i Makedonije, a ostale su iz Bjelorusije, Tajvana, Sjeverne Koreje i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli izjavio je da su sankcije uvedene na temelju američkog zakona poznatog kao Zakon o neširenju oružja u Iran: "Postojale su vjerodostojne informacije koju pokazivale da te kompanije prodale Iranu …artikle koji bi se mogli koristiti u zabranjenim programima."

Sankcije zabranjuju kompanijama da sklapaju ugovore za isporuku dobara, usluga i tehnologije s bilo kojom agencijom američke vlade. Također im je zabranjeno da sudjeluju u bilo kojem programu pomoći američke vlade, te ne smiju kupovati visokotehnološku opremu od Sjedinjenih Država. Ove sankcije bit će na snazi dvije godine.

Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Ereli istaknuo je da su na meti sankcija pojedine kompanije, a ne vlade. No, također je dodao da će Sjedinjene Države o aktivnostima tih kompanija razgovarati s drugim vladama: "To je, jednostavno rečeno, važan predmet aktualnih diskusija sa zemljama iz kojih te kompanije potječu, a time se bavimo doista uporno."

John Bolton, pomoćnik državnog tajnika za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost, kazao je da Sjedinjene Države ozbiljno namjeravaju pomoću sankcija zaustaviti širenje oružja za masovno uništavanje. "Što se sankcija tiče, naša perspektiva je jasna i jednostavna," rekao je. "Zemlje diljem svijeta mogu birati: mogu trgovati materijalom za oružje za masovno uništavanje ili mogu trgovati sa Sjedinjenim Državama, ali ne mogu i jedno i drugo. Kada kontrola na nacionalnoj razini popusti, i kada kompanije donesu krive odluke, za to će snositi posljedice."

XS
SM
MD
LG