Linkovi

Hrvatski pijanist Ljubomir Gašparović održao koncert u Washingtonu (8/4/04) - 2004-04-08


Hrvatski pijanist Ljubomir Gašparović sinoć je u Washingtonu održao dobrotvorni koncert na poziv Hrvatske kuće, organizacije koja okuplja američke Hrvate ovog područja.

Za svoj prvi nastup u Washingtonu i tek drugi posjet Sjedinjenim Državama, Ljubomir Gašparović odabrao je – kako kaže – popularni program. Uz djela Mozarta, Beethovena i Chopina, odsvirao je i Šest bagatela Božidara Kunca, čija je stota obljetnica rođenja prošle godine obilježena u Hrvatskoj. Zanimljivo je, istaknuo je gospodin Gašparović, da je Kunc dvanaest godina živio i skladao u Sjedinjenim Državama.

Što se našeg sugovornika tiče, on je u Sjedinjene Države došao tek u kraći posjet, tijekom kojega je, na poziv lokalnih Hrvata iz Washingtona, ali i zahvaljujući jednoj zanimljivoj okolnosti, odsvirao dobrotvorni koncert za Hrvatsku kuću. "Do suradnje s Hrvatskom kućom došlo je posredstvom dr. Andrije Kornhausera. Naime ja sam počeo učiti glasovir kod njegove mame, koja je još uvijek živa i nadamo se da će u studenome proslaviti 102. rođendan. Kako smo se mi našli na proslavi njenog stotog rođendana, a on podržava ideju o otvaranju Hrvatske kuće, onda je došlo do toga da se odsvira taj dobrotvorni koncert za Hrvatsku kuću."

Zanimalo nas je – koliko su, po njegovoj ocjeni, hrvatski glazbenici uopće poznati u Sjedinjenim Državama.

Ljubomir Gašparović: Od hrvatskih umjetnika vjerojatno je poznat Ivo Pogorelić, koji je svjetska megazvijezda, ali vrlo je teško za jednu malu zemlju da bude dovoljno prisutan. Nažalost, premalo se radi da bi se hrvatska glazba plasirala. To bi trebalo biti u sklopu nekakve kulturne politike i vjerojatno je ostavljeno budućnosti.

Upitali smo gospodina Gašparovića – ima li Hrvatska što ponuditi glazbenom svijetu.

Ljubomir Gašparović: Ima svakako. Prvo, ima vrlo vrijednih kompozicija, a drugo ima sada i mladih. Međutim, nažalost ti mladi ljudi, ako i sviraju u inozemstvu, ne sviraju hrvatske autore, što je šteta….Mi sad imamo i u Americi na školovanju nekoliko izrazito nadarenih glazbenika. Čelistica Monika Leskovar ima dosta šansi da napravi veliku karijeru. Onda, gitaristica Ana Vidović apsolutno je sjajna. Ne manjka nam talenata, ali nam manjka organizacije.

Koncert Ljubomira Gašparovića dio je serije koncerata posvećenih hrvatskom glazbenom nasljeđu, koje Hrvatska kuća organizira u prostorijama austrijskog veleposlanstva u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom u Washingtonu, Udrugom diplomaca hrvatskih sveučilišta – AMAC-om.

XS
SM
MD
LG