Linkovi

Condoleezza Rice svjedoči pred komisijom koja istražuje terorističke napade od 11. rujna (8/4/04) - 2004-04-08


Danas će pred komisijom koja istražuje okolnosti koje su prethodile terorističkim napadima od 11. rujna svjedočiti predsjednikova savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice.

Očekuje se da će glavni naglasak u njezinom svjedočenju biti na obrani vladine politike od kritika da je, navodno, na početku svog mandata ignorirala prijetnju od al-Qaide.

Očekuje se da će svjedočenje gospođe Rice, nakon čega slijede pitanja od strane članova komisije, trajati ukupno više od dva sata. Svjedočenje će prenositi tri glavne televizijske mreže. Condoleezza Rice će, kako se očekuje, odgovoriti na tvrdnje bivšeg visokog dužnosnika Bijele kuće, Richarda Clarkea, koji je prije nekoliko tjedana izjavio da Bijela kuća prije terorističkih napada od 11. rujna nije smatrala da je obrana od terorizma glavni vladin prioritet. Clarke također tvrdi da je prevelika usredotočenost na Irak ugrozila vođenje rata protiv globalnog terorizma.

Jedan od predsjedatelja komisije izjavio je da želi da gospođa Rice objasni neke kontradikcije iz njezinih javnih izjava, u vezi terorističkih napada. Jedan drugi član komisije pak tvrdi da je jedine kontradiktorne izjave davao Richard Clarke.

******

Širom Iraka američka vojska vodi bitke s ekstremistima iz redova sunitske i šiitske zajednice.

Američka vojska međutim tvrdi da najnovije nasilje nije dio ustanka masovnih razmjera. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da se u borbi za vlast američka vojska sučeljava s razmjerno malom skupinom terorista i pobunjenika koji se protive uspostavi demorkacije u Iraku. Međutim, međunarodna je koalicija u ofenzivi i ne gubi kontrolu nad zemljom – rekao je Rumsfeld.

U okršajima u posljednja četiri dana poginulo je najmanje 35 vojnika iz međunarodne koalicije te oko 200 Iračana. U Faludži, marinci su gađali jednu od džamija nakon što je iz nje pucano po njima. Irački očevici tvrde da je u okršaju ubijeno 40 ljudi, marinci tvrde da džamija nije oštećena.

U Bagdadu su jučer ubijena dva američka vojnika. U Kirkuku je ubijeno osam Iračana, u okršaju s američkim vojnicima. U blizini baze japanskih postrojbi koje služe u južnom Iraku čule su se eksplozije.

******

Sve veće žrtve među američkim vojnicima u Iraku povod su za debatu u Kongresu Sjedinjenih Država, o vladinim planovima u toj zemlji. Nekoliko članova Senata tvrdi da ih sadašnji trenutak u Iraku podsjeća na tragični američki angažman u Vijetnamu, koji je počeo prije više od 40 godina.

Debata na Capitol Hillu se manje-više vodi po stranačkim linijama, između demokrata i republikanaca. Počeo ju je senator Edward Kennedy koji je Irak nazvao “Bushovim Vijetnamom”. I demokratski senator Robert Byrd izjavio je da ga slanje dodatnih snaga u Irak podsjeća na sukob u Indokini koji je šezdesetih i sedamdesetih godina podijelio Ameriku. Senator Byrd protivi se slanju novih snaga u Irak jer će one – kako je rekao – “vrlo brzo upasti u živi pijesak nasilja”.

Republikanski senator John McCain, koji je kao pilot bio ratni zarobljenik u Vijetnamu, kaže da rat u Iraku predstavlja “težak politički problem”. Međutim, Amerika je na kocku stavila mnogo te ne može tek tako napustiti ovu misiju – rekao je McCain.

Glasnogovornik Bijele kuće odbacio je tvrdnje da se Irak pretvara u krizu kakvu je proizveo angažman u Vijetnamu.

U ratu u Vijetnamu poginulo je 58 tisuća američkih vojnika, koji su nastojali spriječiti osvajanje Južnog Vijetnama od strane komunističkog režima na sjeveru te zemlje.

XS
SM
MD
LG