Linkovi

Potiče li Gibsonova 'Pasija' netrpeljivost prema Židovima? (3/4/04) - 2004-04-03


Postotak Amerikanaca koji smatraju da su Židovi odgovorni za smrt Krista raste - posebice među crncima i mladima -, pokazuje ispitivanje javnog mnijenja provedeno nakon što se u kino-dvoranama počeo prikazivati film Mela Gibsona "Pasija", o čemu piše "Washington Post".

Rezultati ankete, koje je objavio Istraživački centar Pew, u Washingtonu, prvi su statistički dokaz da bi ovaj hit-film mogao biti u vezi s ojačavanjem protužidovskog raspoloženja, piše washingtonski list, ali ističe da sociolozi upozoravaju da uzrok i posljedica u tom slučaju nisu potpuno jasni. Na svaki način, u anketi, provedenoj sredinom ožujka, 26 posto odraslih izjavilo je da Židove smatra odgovornim za Kristovu smrt. Na isto pitanje, postavljeno 1997. godine, tako je odgovorilo samo 19 posto ispitanika. Postotak osoba mlađih od 30 godina, takvog stava, utrostručio se - s 10 na 34 posto između 1997. i 2004. godine.

Voditelji ankete ustvrdili su statistički značajnu vezu između filma Mela Gibsona i uvjerenja da su Židovi odgovorni za Kristovu smrt. Međutim, kako izvješćuje "Post", oni smatraju da je moguće da film više privlači osobe koje već imaju takav stav prema krivnji Židova, a ne da taj stav izaziva kod gledatelja. Jedno drugo istraživanje javnog mnijenja, provedeno tjedan dana ranije, ustvrdilo je da je 83 posto gledatelja Gibsonovog filma izjavilo da film nije imao nikakvog utjecaja na njihov stav o Židovima; 2 posto je smatralo da ih film potiče na okrivljavanje Židova, dok je 9 posto izjavilo da nakon gledanja filma manje krivi Židove nego ranije. Uglavnom, neki stručnjaci smatraju da je film Mela Gibsona čak poboljšao odnose kršćana i Židova, navodi list "Washington Post".

A, iz lista "USA Today", jedna mnogo laganija anketa. Bliži se ljetna sezona bejzbola i s njom i neizbježno konzumiranje omiljenih prehrambenih artikala koji se prodaju na stadionima. Uvjerljivo najomiljeniji je hot dog - kada bi se svi hot-dogovi koje Amerikanci pojedu u gledalištima bejzbol stadiona spojili u neprekidni niz taj bi se niz, prema proračunima lista USA Today, protezao točno od stadiona njujorških Jenkija do stadiona losangeleskih Dodgersa, odnosno bio bi dug 3.962,2 kilometra.

XS
SM
MD
LG