Linkovi

Rezervat prirode u središtu Los Angelesa (2/4/04) - 2004-04-02


U blizini središnjeg Los Angelesa nalazi se jedinstveni rezervat za divlje životinje, koji omogućuje mladima, koji odrastaju u gradu, da barem nakratko iskuse prirodu.

Audubonovo društvo, poznato po slavnom borcu za zaštitu okoliša iz 19. stoljeća Johnu Jamesu Audubonu, možda je najpoznatije po organiziranju šetnji kroz prirodu za one koji vole promatrati ptice. Međutim, najnoviji projekt Audubonovog društva je jedinstveni urbani centar prirode, smješten u gusto naseljenom istočnom Los Angelesu. Centar, koji se proteže na sedam hektara, nalazi se usred parka, površine oko stotinu hektara. Posjetitelji u njemu mogu vidjeti preko stotinu vrsta ptica, kao i vjeverice, zečeve, kukce, a povremeno i kojote.

Učiteljica i ljubiteljica prirode Patty Sun kaže da u centru i mladi i stari imaju priliku iskusiti netaknutu prirodu: "Ponekad se u jednoj skupini posjetitelja nađu čak četiri generacije. Imamo posjetitelje iz svih društvenih slojeva, od gradske do seoske djece. Posjećuju nas ljudi sa svih krajeva svijeta – od Australije, Francuske i Meksika, pa do Kine."

Direktor odjela za obrazovanje u centru Darry Ramos-Young kaže da posjetitelji mogu posuditi vodiči s opisima ptica, materijal za slikanje, pa i slikovnice na engleskom i španjolskom: "Mnogi se prijavljuju za obrazovne i umjetničke šetnje i tečajeve iz raznih obrta. No, isto tako, mnogi posuđuju dvoglede i naprtrnjače i odlaze u obilazak parka sami."

Djeca mogu ostati u igraonici ili krenuti u šetnju s roditeljima. Julia Strickland došla je u park sa svoje dvije kćeri. "Uz jezero se može vidjeti mnogo toga. Razni leptiri, ptice, ribe, biljke – svega ima" - kaže oduševljeno ova majka.

Upravna zgrada Audubonovog centra opremljena je učionicom za biologiju i otvorena je za javnost. Iako park privlači mnoge ljubitelje prirode, upravna zgrada, čija je izgradnja koštala četiri milijuna dolara, privlači studente građevine i arhitekture. Profesor građevinarstva Gil Masters nedavno je doveo svoje studente sa sveučilišta Stanford da bi ih upoznao s arhitekturom zgrade i tehnologijom koja je korištena u njenoj izgradnji. "Ova je zgrada izvanredna. Projektirana je vrlo inovativno. U njenoj izgradnji korištena je najmodernija tehnologija – kao što je apsorbirajući klima-uređaj" - objašnjava Gil Masters.

Takav sustav, objašnjava profesor Masters, hladi zrak koristeći toplinu sunca. Audubonovo društvo već ima preko 70 centara prirode diljem Sjedinjenih Država, ali je samo ovaj u Los Angelesu smješten u urbanoj sredini. Ipak, uprava društva planira otvoriti slične parkove i u drugim američkim gradovima.

XS
SM
MD
LG