Linkovi

BMG, Sony pripremaju nove tužbe za povredu autorskih prava (29/3/04) - 2004-03-28


Odrasli Amerikanci downloadaju glazbene i druge datoteke s Interneta jednako često kao i tinejdžeri, pa bi se njihove kompanije mogle naći slijedeće na popisu tuženih od strane diskografskih kompanija.

Tinejdžeri i njihov nezasitan apetit za besplatnu glazbu ukazali su na pravne probleme vezane uz korištenje audio, video i drugih datoteka preko interneta. No, sve je više dokaza da i odrasli krše zakone jednako često kao i tinejdžeri. Mnogi to čine - vrlo često pornografske video materijale - i to u radno vrijeme, pomoću kompjutera i mrežnih priključaka u vlasništvu kompanije za koju rade. Ne samo što zloupotrebljavaju opremu poslodavca, nego i značajno opterećuju njegovu kompjutersku mrežu što nerijetko rezultira usporavanjem poslovanja.

Sada, međutim, tim bi se tvrtkama moglo dogoditi isto še dogodilo tisućama tinejdžera - da ih sudu tuže kompanije poput BMG-ja, Sonyja i sličnih. Udruženje američkih proizvođača nosača zvuka, jednako kao i Udruženje filmskih stvaratelja Amerike, već daju naznake da bi kompanije čiji uposlenici downloadaju datoteke s weba mogle biti utužene, na temelju rezultata ispitivanja prometa na Internetu.

Kompanija za monitoring kompjuterskih mreža Blue Coat, iz Sunnyvalea, u Kaliforniji, izvijestila je prije nekoliko dana da čak 40 posto odraslih koji koriste usluge internetskih kompanija za diobu datoteka to čine s kompjutorskih kapaciteta svojih poslodavaca. Očito je da se vrlo lako može ustanoviti o kojim se to poslodavcima radi. Ostalo će se tek vidjeti … možda u vijestima iz sudskih kronika.

XS
SM
MD
LG