Linkovi

Zbog izmišljenog citata, Sony treba platiti odštetu od 1,5 milijun dolara


Filmski studio korporacije Sony postigao je izvansudsku nagodbu s odvjetnicima grupe gledatelja koja je tužila ovu firmu zbog – kako se pokazalo – izmišljenih citata iz filmskih kritika, koji su se našli na plakatima niza filmova.

Sud o Los Angelesu odobrio je izvansudsku nagodbu prema kojoj će studio Sony trebati grupi gledatelja koja je pokrenula parnicu isplatiti milijun i pol dolara.

2001. Sony je u svrhu reklamiranja filmova 'Hollow Man' i 'A Knight's Tale' koristio pohvalne rečenice iz kritike izvjesnog Davida Manninga, novinara jednog lokalnog lista iz Connecticuta, za kojeg se kasnije ustanovilo da nikad nije radio za tu novinu, te, na kraju, da uopće - ne postoji!

Svi koji su u Americi vidjeli ova dva filma sada – prema presudi – imaju pravo zatražiti povrat novca od ulaznice, oko otprilike pet dolara.

Izmišljeni citati iz 'kritika' Davida Manninga korišteni su i u promotivnim kampanjama za druge filmove distribucijske tvrtke Sony – 'The Patriot', 'Vertical Limit' i 'The Animal'. No, kako se radi o izvansudskoj nagodbi, Sony nije obavezan priznati odgovornost u ovom slučaju. Uprava Sonyja je zbog ovog slučaja privremeno suspendirala dvojicu namještenika.

Ukoliko se javi tek neznatan broj gledatelja ova dva filma – što će vjerojatno i biti slučaj – ostatak od 1,5 milijuna bit će darovan u dobrotvorne svrhe, izjavio je odvjetnik tužitelja Norman Blumenthal.

XS
SM
MD
LG