Linkovi

Saslušani viši dužnosnici administracija predsjednika Busha i Clintona (24/3/04) - 2004-03-24


Posebno povjerenstvo koje istražuje terorističke napade od 11. rujna 2001. godine završilo je jučer prvi dan rada saslušavajući visoke dužnosnike administracija predsjednika Busha i Clintona. Ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je pred panelom kako nije bio upoznat ni sa kakvom obavještajnom informacijom u mjesecima koji su prethodili napadima na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Napomenuo je da je suradnja Sjedinjenih Država s oko devedeset drugih zemalja pridonijela tomu da nije bilo novih terorističkih napada na Sjedinjene Države nakon 11. rujna 2001. Prije njega svjedočio je i državni tajnik Colin Powell koji je izjavio kako je administracija predsjednika Busha odlučila provesti veliku vojnu akciju kako bi eliminirala al-Qaidu samo nekoliko dana prije napada. Između ostalih, jučer je svjedočila i bivša državna tajnica Madeleine Albright.

Predsjednik Bush brani svoje postupke glede rata protiv terorizma u vrijeme dok se u javnosti vode rasprave o navodima Richarda Clarkea, bivšeg višeg dužnosnika Bijele kuće zaduženog za borbu protiv terorizma, kako je administracija ignorirala sve veću terorističku prijetnju uoči terorističkih napada. Odgovarajući jučer na ove optužbe, američki je predsjednik odgovorio da bi djelovao puno brže da je znao kako će do napada doći skoro. Gospodin Bush je izjavio kako je svakodnevno primao izvješća o terorističkim prijetnja od direktora Središnje obavještajne agencije CIA-e Georgea Teneta.

Zastupnici u američkom Kongresu izrazili su zabrinutost glede planova administracije predsjednika Busha da zaštiti američki sustav željeznica od terorističkog napada do kakvog je došlo ovaj mjesec u Madridu. Članovi jednog senatskog odbora priopćili su jučer kako nije dovoljno sredstava investirano u sigurnost željeznica nakon terorističkih napada. Do ovog je saslušanja došlo samo jedan dan nakon što su vlasti stavile sustav željeznica u povišeni stupanj pripravnosti, najavivši da namjeravaju provoditi pregled prtljage.

XS
SM
MD
LG