Linkovi

Teroristi i izborna politika (17/3/04) - 2004-03-17


'Bave li se teroristi izbornom politikom?', pita se bostonski "Christian Science Monitor". Napadi u Španjolskoj u prvi plan dovode novi fenomen - mogućnost da teroristička skupina dovede do pada vlade. Premda nije sigurno da su sami napadi rezultirali promjenom raspoloženja španjolskih glasača, takve misli trenutno nisu strane niti jednoj demokraciji u svijetu. Vrlo je vjerojatno, dodaje bostonski list, da su i teroristi došli do zaključka da dobrim tempiranjem napada mogu utjecati na ishode izbora.

'Napadi su za teroriste, operativno gledano, uspjeh, ali oni su postigli i politički cilj,' citira "Monitor" mišljenje Jima Walsha, stručnjaka za sigurnosna pitanja s Fakulteta političkih znanosti sveučilišta Harvard. 'Silvio Berlusconi u Italiji, John Howard u Australiji i Tony Blair u Engleskoj danas su sigurno jače zabrinuti nego što su bili prije tjedan dana.' Ti su čelnici, baš poput bivšeg španjolskog premijera Aznara, podržavali rat u Iraku bez odobrenja svojih birača. No, bombaški napadi mogu rezultirati i upravo suprotnim učinkom, o čemu svjedoče brojni primjeri: Sjedinjene Države nakon rujna 2001, Italija sedamdesetih protiv Crvenih brigada, a, nedavno, i Saudijska Arabija, Turska i nekoliko drugih zemalja pogođenih napadima terorističkih skupina povezanih s al.Qaidom.

Kako piše "Christian Science Monitor", Osama bin Laden već dugo za cilj ima Španjolsku. U svojoj deklaraciji rata protiv Sjedinjenih Država, 1996, on spominje ponovno osvajanje Andaluzije kao jedan od ciljeva. I nakon toga, Španjolska se spomenula dosta puta u priopćenjima terorista, uključujući i osobu broj 2 u al-Qaidi, Aymana al-Zawahirija. I neke druge europske zemlje brinu da su slijedeće na redu. Prema zbrajanju jednog američkog dužnosnika, kako piše bostonski list, al-Qaida je do sada napala 20 od 23 zemlje koje su spomenuli bilo bin Laden ili Zawahiri nakon invazije na Afganistan. Japan, Norveška i Nigerija su jedine zemlje koje još nisu bile napadnute.

XS
SM
MD
LG