Linkovi

Uhićenja prosvjednika u Siriji (17/3/04) - 2004-03-16


Poput milijuna drugih ljudi diljem Srednjeg istoka, Sirijci žele slobodu. 8. ožujka u Damasku, skupina Sirijaca izrazila je svoje osjećaje na neuobičajenom javnom prosvjedu. Prosvjed je organiziran povodom 41. obljetnice usvajanja sirijskog zakona o izvanrednom stanju, koji se od 1963. koristi kao izgovor za uskraćivanje osnovnih prava sirijskog naroda.

Sirijska policija brzo je rastjerala prosvjednike i uhitila preko dvadeset ljudi. Među uhićenima je bio i jedan američki dužnosnik, koji je sa skupinom stranih diplomata pratio prosvjed. Američki je dužnosnik oko sat kasnije pušten na slobodu.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher izjavio je da pritvaranje diplomata predstavlja "jasno kršenje" međunarodnog prava.

"To je neprihvatljivo. Američko Državno tajništvo uložilo je kod sirijskog veleposlanika u Washingtonu prosvjed zbog ovog incidenta i izrazilo je zabrinutost zbog sirijskih poteza protiv onih koji su mirnim prosvjedom koristili svoje pravo na slobodno izražavanje," kazao je gospodin Boucher.

Sirijski narod ima zbog čega prosvjedovati – samo kada bi mu to bilo dozvoljeno. Prema najnovijem istraživanju State Departmenta, sirijska vlada i dalje slabo poštuje ljudska prava. Sirijci nemaju pravo mijenjati svoju vladu. A čak i nakon puštanja više od stotinu političkih zatvorenika u siječnju, još stotine ih se nalaze u zatvorima zbog toga što su pokušavali koristiti svoja osnovna prava. Druga ozbiljna kršenja ljudskih prava uključuju mučenje od strane sirijskih snaga sigurnosti i nepravedna suđenja na sudovima za sigurnost

Prosvjednici uhićeni u Damasku nisu jedini koji traže poštivanje ljudskih prava u Siriji. Aktivisti kažu da je oko sedam tisuća Sirijaca potpisalo peticiju u kojoj traže ukidanje izvanrednog stanja, puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika i političku slobodu.

Sloboda je privlačna svima, rekao je predsjednik George Walker Bush. Sloboda je, dodaje, "Božji dar svim muškarcima i ženama u svijetu." Zato u Siriji i diljem Srednjeg istoka, sve više glasova traži slobodu, demokraciju i ljudska prava.

XS
SM
MD
LG