Linkovi

Lekcije s Balkana korisne i u Iraku (16/3/04) - 2004-03-15


Sjedinjene su Države posljednjih godina često angažirane u mirovnim misijama i poslijeratnim obnovama stranih zemalja – što obično slijedi nakon američkih vojnih intervencija. Pouke s Balkana, iz misija u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, vrlo su korisne, ali je pitanje hoće li se i kada primijeniti - tvrde američki stručnjaci.

Daniel Nelson, stručnjak za Balkan koji predaje na Sveučilištu New Heaven u Connecticutu, tvrdi da najvažnija lekcija iz Bosne i s Kosova glasi: “izbori nisu demokracija”.

Nelson: Izbore ne treba održavati prerano

"U oba slučaja, održan je čitav niz izbora, ali gotovo niti na jednima rezultat nije bio takav da možemo reći – ‘bravo, to je zaista demokratski ishod!’ I da se danas tamo održe izbori, ne bi bilo demokracije. Jer sami izbori ne znače da postoji demokratski sustav. Za demokraciju su – osim izbora – potrebni i tolerancija, pluralizam, i ravnomjerna pravednost, možda čak i iskorijenjavanje korupcije. Kao niti na Balkanu, toga uskoro neće biti niti u Iraku."

Daniel Nelson smatra da nas Balkan uči da izbore ne treba održavati prerano, te da je najvažnije zajamčiti elementarnu sigurnost građana. “Kad bi se izbori u Iraku održali danas pobijedio bi radikalni islam. Pogledajte Beograd, pa i Zagreb – gdje nema građanskog rata kao u Iraku. Na izborima su svejedno opet pobijedili ekstremisti” – kaže Daniel Nelson.

Lampe: Za sve treba vrijediti isti pravni standard

John Lampe, stručnjak za Balkan koji predaje na Sveučilištu Marylanda, nedavno se vratio iz Sarajeva. On smatra da je za demokratsku tranziciju najvažnije uspostaviti pravnu državu: "Važno je da suci neovisno odlučuju, da nisu pod pritiskom političara. Da za sve vrijedi isti pravni standard, i za građane i za strane ulagače – to je važno za svaku uspješnu ekonomsku obnovu."

Analitičar Obrad Kesić, koji radi za washingtonsku konzultantsku tvrtku TSM Global, smatra da misije na Balkanu ukazuju na činjenicu da se demokracija ne može uvesti ne-demokratskim metodama: "Ne možete se ponašati kao komunisti, koji su tvrdili da cilj opravdava sredstvo. Na Balkanu se mi uveliko ponašamo na takav način. Ignoriramo rezultate izbora, ako nam se ne sviđaju. S položaja uklanjamo političare koji nam nisu po volji. Posljedica toga je otpor tamošnje javnosti, koji pogoduje nacionalistima. Također, sumnjičavost prema strancima sve je jača. Mislim da ćemo slične stvari viđati i u Iraku."

Daniel Nelson smatra da je vrlo važno da se shvati da će izgradnja ne samo demokracije već i države biti dugotrajan proces – i u Iraku i u Bosni i na Kosovu.

Kesić: Ne mogu se nametnuti niti demorkacija, a niti pravda

Obrad Kesić kaže da su Sjedinjene Države na Balkanu ipak naučile jednu stvar – suđenja zbačenim političarima treba organizirati u njihovoj zemlji, a ne u inozemstvu:

"Odluka da se Saddamu treba suditi razlikuje se od slične odluke u slučaju Slobodana Miloševića. Naime, ne samo da se demokracija ne može nametnuti, ne može se nametnuti niti pravda. Ne može se nametnuti niti međunacionalno pomirenje, ako to ljudi ne žele. Prema tome, u Iraku je međunarodna koalicija shvatila da ako se želi suditi Saddamu Husseinu, onda treba organizirati lokalno suđenje, koje će Iračani smatrati svojim. Ako mu budu sudili vlastiti građani, onda Saddam neće postati mučenik, što nitko ne želi da se dogodi."

Stručnjaci za Balkan općenito se slažu da se lekcije prošlih ratova teško mogu ponovo primjeniti. Daniel Nelson, sa sveučilišta New Heaven, kaže da je to zbog toga što je tipično za velike vojske da svaki rat vode kao novi.

XS
SM
MD
LG