Linkovi

Bijela kuća hvali američki ekonomski napredak (14/3/03) - 2004-03-13


Predsjednik Bush je pohvalio američki ekonomski napredak, nazvavši predložena rješenja njegovih političkih protivnika za probleme zapošljavanja staromodnim i neefikasnim. U tjednom obraćanju naciji putem radija, predsjednik je kazao da je produktivnost američkih radnika u posljednje dvije godine rasla brže nego u prethodnih pedeset godina.

Također je istaknuo visoki postotak ljudi koji su vlasnici nekretnina, te nisku inflaciju, te niske kamatne stope koje su trenutno među najnižima u povijesti. Prema njegovim riječima, stopa nezaposlenosti, koja trenutno iznosi 5,6 posto, niža je od prosječne stope nezaposlenosti za svako od prethodna tri desetljeća, a veljača je bila šesti mjesec zaredom u kojem je u zemlji zabilježen porast broja novih radnih mjesta. Iako je dodao da se u zemlji otvaraju nova radna mjesta, priznao je da su neki radnici zabrinuti zbog toga što taj proces teče sporo. Istovremeno je odbacio prijedloge o otvaranju radnih mjesta koji bi, kako je rekao, doveli do povećanja saveznih poreza, nametanja ograničenja na međunarodnu trgovinu i novih propisa o poslovanju. Kako je kazao, takvi bi prijedlozi stvorili uvjete koji bi bili nepovoljni za obitelji i mala poduzeća.

Predsjednik je također obećao da će očuvati američko ekonomsko čelništvo uz pomoć – kako je rekao – odgovarajuće politike. Nadalje je dodao da ekonomski pesimisti, koji dovode u pitanje kreativnost, znanja i energiju američkih radnika, nikada nisu bili u pravu.

XS
SM
MD
LG