Linkovi

Bivši prevarant pomaže policiji u otkrivanju financijskih malverzacija (8/3/04) - 2004-03-08


Čovjek kojeg se nekoć slavilo kao "poslovno čudo od djeteta" prošao je sve - od slave do profesionalne sramote, prije negoli je konačno u svoj život unio red. Barry Minkow danas koristi svoje iskustvo bivšeg lopova i prevaranta kako bi policiji pomogao da otkrije različite poslovne prijevare.

Tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća visoko je kotirao, slavio ga je Los Angeles Times i časopisi poput Newsweeka i Forbesa. Pojavljivao se na nacionalnoj televiziji i držao predavanja u poslovnim školama.

Kad mu je bilo šesnaest godina osnovao je kompaniju za čišćenje tepiha ZZZZ Best Carpet Cleaning. Kad mu je bilo dvadeset, istu je kompaniju poveo na Wall Street, gdje se počelo trgovati njenim dionicama, prikupivši tako 280 milijuna dolara.

Sud je međutim kasnije utvrdio kako je Barry Minkow prevario svoje ulagače za 26 milijuna dolara dok je pokušavao spriječiti propast svoje tvrtke, u stvari "kuće od karata". Trebao mu je stalni prihod da može plaćati tisuću i četiristo uposlenika i otplaćivati svoj Ferrari i luksuznu kuću. Međutim, njegova financijska izvješća temeljena su na lažnim brojkama.

Kaže kako u početku nije namjeravao nikoga prevariti, a ovdje opisuje kako se sve to dogodilo. "Nađete se pod ekonomskim pritiskom: morate isplatiti plaće, zarada se smanjuje. Tzv. činovnički zločini - white collar crimes - za razliku od pljačke banke, su drugačiji. Ako orobim banku, vrlo je vjerojatno da će me odmah nakon toga uhvatiti. Kod činovničkih zločina, posljedice ne uslijede odmah, što pothranjuje takvo ponašanje. Koristimo vrlo sličnu racionalizaciju: nitko neće stradati, vratit ćemo novac natrag, a ostatak priče je poznat."

Za Barryja Minkowa "ostatak priče" uključuje sedam i pol godina u saveznom zatvoru na Terminal Islandu, pokraj losangeleske luke. Ponekad bi bio u maloj betonskoj ćeliji, gdje bi mu hranu dodavali kroz malen otvor na vratima. Jedino društvo bio mu je pljačkaš banke s kojim je dijelio ćeliju.

Međutim, Barry Minkow tvrdi da ga je takvo okruženje izmijenilo na bolje: "Sve je beton. Nema prozora kroz koji možete gledati. Žičana mreža prekrivala je prozor. Bila je puna rđe i prašine. Sjedim u toj ćeliji i buljim u prozor kroz koji ne mogu vidjeti, gledam u rupu na vratima, zahod, gledam čovjeka pokraj sebe i pomislim za sebe, 'možda je ipak stvar u meni'. Možda nije moj odgoj, možda nije ničija pogreška, možda se nalazim u takvoj situaciji jer je nešto krivo sa samim Barryjem Minkowim … i tu se moj život počeo mijenjati."

U zatvoru je postao praktični kršćanin, a potom je studirao bogoslovlje i postao pastor u San Diegu. Uz to, Barry Minkow danas podučava policijske i sudske organe o modalitetima prijevara na američkoj korporacijskoj sceni. Provodi svoje vlastite istrage prijevara putem jedne konzalting tvrtke u San Diegu.

Nekoliko njegovih istraga dovelo je do službenih istraga organa gonjenja. Nedavni korporativni skandali potresli su američku poslovnu zajednicu, te je Barry Minkow danas vrlo tražen i kao istražitelj i kao predavač. Podučava knjigovodstvene tvrtke kako da uoče krivotvorena financijska izvješća.

Kaže kako su nevjerojatne priče o zaradi neke kompanije jedan od tragova da nešto nije u redu. Također, kao glavni razlog za mnogo kriminala u korporacijskom sektoru, on ističe glavne direktore kompanija nad kojima ne postoji adekvatna kontrola: "Tražim osobu koja nije nikome odgovorna, koja sve radi sama. Tražim nekog tko nema kvalitetan kontrolni nadzor, ili kvalitetan upravni odbor. Takva osoba može zaobići kontrolu u kompaniji bez ikakvih problema. To je osoba koje se najviše bojim, osoba koja nikome ne polaže račune."

Barry Minkow također često radi za osiguravajuće kompanije, koje bi mogle biti odgovorne za financijske gubitke izazvane korporativnom prijevarom. Kad drži predavanja direktorima kompanija u ime osiguravajući tvrtki, Barry Minkow je često odjeven u narančasto zatvorsko odijelo. Direktori takvih tvrtki obično mu kažu, 'Barry, idite kod direktora ove kompanije koju namjeravamo osigurati i preplašite ih na smrt, kako ne bi počinili financijsku prijevaru. Recite im koje su stvarne posljedice ako se osam Super Bowl utakmica provede u zatvoru. Ojačajte njihovu percepciju kaznenog progona'.

Ovaj bivši osuđenik upozorava da su oni koji se odluče za tzv. činovnički financijski zločin sami odabrali svoje odredište, a po novim strogim američkim propisima o korporacijskom poslovanju, to je najčešće savezni zatvor.

XS
SM
MD
LG