Linkovi

Film tjedna: 'Starsky and Hutch' (8/3/04) - 2004-03-07


Televizijska serija o dvojici policijskih detektiva, iz sedamdesetih, našla se na velikom ekranu, sa složnim dvojcem Ben Stiller i Owen Wilson u glavnim ulogama.

Dave Starsky je tip policijskog detektiva koji sve radi u skladu s pravilima i propisima. Njegov partner Ken Hutchinson mnogo radije preskače neželjena pravila i pokušava se uz rad i zabaviti.

Ben Stiller, koji tumači ulogu revnosnog Starskog, kaže da mu je originalna televizijska serija ostala u dobroj uspomeni: "Bilo mi je desetak godina kad se počela prikazivati, tako da sam, vjerujem, bio baš ciljana publika. Mi dečki smo se tada igrali Starskog i Hutcha čitavo vrijeme. I sada mi je glavni poticaj za rad u ovom filmu bila pomisao da će biti zabavno snimati ga, možda jednako kao kada smo se kao djeca igrali tih likova."

Owen Wilson u ulogu Hutcha donosi svoj otegnuti govor i smisao za šaljivost, ali, kako kaže, film nije parodija televizijske serije: "Nismo razmišljali o parodiji ni u jednom trenutku. Ja nisam ni televizijsku seriju smatrao pardijom, dapače - činila mi se baš 'cool'. Kada danas gledam tu seriju, ona ima puno smiješnih stvari, ali puno toga je u stvari duh sedamdesetih, a to je danas drugačije. Mi smo samo pokušali odati počast likovima koje su glumački stvorili David Soul i Paul Michael Glaser … ali ipak ih učiniti malo smiješnijima."

Redatelj Todd Phillips, koga se sjećamo po hit komedijama "Old School" i "Road Trip", hvali komičarski dar i međusobnu sukladnost dvojice glavnih glumaca, Stillera i Wilsona. I premda u filmu ima akcijskih scena - ipak je to film o policijskim detektivima! - Phillips kaže da nije pokušavao napraviti akcijski film.

"Mi smo, očito, radili smiješan film, pa se nisam ni želio natjecati u složenosti akcijskih scena s, recimo, "Matrixom" ili "Čarlijevim anđelima". Moje su akcijske scene 'low-fidelity' … onakve kakve su se radile sredinom sedamdesetih. Ljudi se onda nisu penjali po desetmetarskim zidovima, niti se saltom prebacivali jedan preko drugog, ni izvodili sve ove današnje pokrete proizašle iz borilačkih vještina. Onda se 'akcijom' smatrao udarac u trbuh i izbacivanje negativca kroz prozor. I tako smo i mi zadržali taj duh sedamdesetih," kaže Phillips.

U ostalim ulogama pojavljuju se Vince Vaughn kao negativac, Amy Smart i Carmen Electra kao djevojke dvojice detektiva, te, čak i dvojica protagonista originalne televizijske serije - Paul Michael Glaser i David Soul.

XS
SM
MD
LG