Linkovi

Elektronsko glasanje, kako se ne bi 'ponovila Florida' (7/3/04) - 2004-03-06


Mnogi birači koji su posljednjih tjedana i mjeseci glasali na stranačkim izborima - od prvog u New Hamsphireu, preko dva Super-utorka - pa do onih koji će se tek dogoditi u slijedećim tjednima, po prvi puta to čine koristeći kompjuterizirani glasački sustav.

Uredba savezne vlade kojom do 2006. godine trebaju biti izbačeni iz uporabe mehanički glasački sustavi navela je izborne jedinice diljem Sjedinjenih Država da što brže pribave kompjuterizirane sustave. Na općim izborima u studenom, kako se procjenjuje, više od polovice glasača ubilježit će svoj izbor pomoću kompjuteriziranih glasačkih strojeva. No, prije nego što se to dogodi, mnogi glasači bi željeli da oprema bude bolje testirana.

"Sigurnost glasovanja, mogućnost provjere i potvrde, točnost - sve te stvari trebaju biti sigurne. Ako se glasovanje ne može podvrnuti naknadnoj provjeri, onda nema smisla sve mijenjati" - kaže jedan glasač, njegova prijateljica dodaje: "Želim glasački sustav koji će biti popraćen dokumentacijom, papirnati trag koji se može slijediti. Nije nam dano dobro objašnjenje zašto se ovaj stari sistem uopće mijenja."

Muškarci, žene, mladi, sredovječni i stariji … različiti glasači, ali s istom brigom, koju su došli izraziti na javnoj raspravi u Boulderu, u Coloradu. Predmet njihove zabrinutosti je novi kompjuterizirani glasački sustav, koji općinske vlasti namjeravaju kupiti u skoroj budućnosti. No, slične se reakcije mogu čuti diljem zemlje: i građane i stručnjake brine sigurnost, točnost i provjerljivost izbornih rezultata.

David Dill, profesor kompjuterskih znanosti na sveučilištu Stanford, osnivač je internetske skupine 'verified voting.com', koja preispituje točnost postojećih kompjuteriziranih glasačkih sustava. On kaže: "Kada bih bio u prilici da o tome odlučujem, momentalno bih prestao koristiti te strojeve i vratio se tradicionalnim, papirnatim sustavima glasovanja, sve dok ne budemo imali bolju tehnologiju. Mislim da se ovoj sadašnjoj ne može vjerovati."

S druge strane, papirnati glasački listići zloglasni su po netočnosti, posebice kada razlike među brojem glasova između kandidata nisu velike. No, kakogod bilo, Sjedinjene Države ubrzanim tempom uvode kompjuterizirano glasovanje zahvaljujući spomenutom saveznom zakonu, poznatom po kratici HAVA, od 'Help America Vote Act'. A, pritisak javnosti dovest će do boljeg dizajna kompjuteriziranih glasačkih sustava i većeg povjerenja glasača, kao i točnijih izbornih rezultata.

XS
SM
MD
LG