Linkovi

Ljudska prava u Iranu (6/3/04) - 2004-03-05


Iranac Mohsen Mofidi nedavno je umro, nakon što je, kako je javljeno, dobio osamdeset batina kožnim bičem u okviru kazne koja mu je izrečena. Prema organizaciji za ljudska prava Amnesty International, gospodin Mofidi optužen je za posjedovanje satelitske antene i lijeka koji je sadržavao alkohol. Amnesty International priopćio je da je on također bio optužen za tzv. poticanje korupcije, zato što mu je sestra izlazila s muškarcima. Prije bičevanja, proveo je četiri mjeseca u zatvoru, gdje se razbolio. Kazna je izvedena unatoč njegovoj bolesti.

U svojem najnovijem izvještaju o ljudskim pravima, američko Državno tajništvo upozorilo je da nepoštivanje ljudskih prava u Iranu postaje sve gore. U izvještaju se navodi smrt kanadske snimateljice iranskog podrijetla Zahre Kazemi, koja je stradala dok je bila u pritvoru. Ubijena je udarcem u glavu, nakon što je uhićena zbog fotografiranja zatvora Evin u Teheranu. Iranske snage sigurnosti četo muče zatvorenike i one u pritvoru.

U lipnju 2003, uhićeno je više stotina pro-reformskih prosvjednika. Mnogi iranski politički aktivisti, studentski čelnici i novinari još su uvijek u zatvoru. Postoje izvještaji i o politički motiviranim ubojstvima.

Lorne Craner je pomoćnik američkog državnog tajnika za demokraciju, ljudska prava i rad.

"To je još jedno pitanje na kojem nastojimo raditi, kako u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, tako i u Odboru za ljudska prava. Kanada je u rujnu prošle godine u Glavnoj skupštini predložila novu rezoluciju o Iranu, u kojoj bi se osudilo takvo ponašanje iranskih vlasti," kazao je Lorne Craner.

Usvajanje te rezolucije u Glavnoj skupštini predstavlja jasnu poruku da ljudi diljem svijeta razumiju težak položaj iranskog naroda. Gospodin Craner je kazao da Sjedinjene Države surađuju s drugim zemljama da bi iranski teokratski režim morao položiti račune za kršenje ljudskih prava.

Iranski narod jasno je dao do znanja da želi promjene. No, neizabrano Vijeće čuvara uložilo je veto na najveći dio predloženih zakonskih propisa o reformama. Ove godine, Vijeće je otišlo još dalje: diskvalificiralo je više od dvije tisuće kandidata koji su se željeli natjecati na kontroliranim parlamentarnim izborima, uključujući i mnoge reformski orijentirane parlamentarce. Kao odgovor na tu odluku, rekordan broj Iračana bojkotirao je izbore.

XS
SM
MD
LG