Linkovi

'Izručenje Karadžića, Mladića i Gotovine - prioritetni zadaci SAD i S-FOR-a' (4/3/04) - 2004-03-03


“Hrvatska dobro napreduje ka NATO savezu” – ocjenjuje kongresmen Doug Bereuter u intervjuu za Glas Amerike. Pozitivnu ocjenu dala je danas i pomoćnica državnog tajnika Elizabeth Jones, koja je, međutim, naglasila uvjet uhićenja optuženika za ratne zločine.

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO saveza, američki kongresmen Doug Bereuter, izjavio je da će prvih dana srpnja putovati u Zagreb kako bi iz prve ruke vidio kakve su promjene izvršene u političkoj strukturi Hrvatske te u oružanim snagama u smislu reformi koje su nužne kako bi se ostvarili uvjeti za učlanjenje u NATO-savez. Kongresmen iz Nebraske je pri tome ukazao na postignuti napredak:

“Smatram da je ostvaren znatan napredak. Mislim da postoji odlučnost da se bude aktivan u programu Partnerstva za mir, te da se započne s ispunjavanjem nekih od formalnih i neformalnih uvjeta za članstvo u Sjeverno-atlantskom savezu. Naravno, Hrvatska je službeno izrazila želju da postane članicom saveza, zajedno s Makedonijom i Albanijom.”

Koje bi godine moglo doći do učlanjenja – pitanje je na koje gospodin Bereuter nije želio odgovoriti. On je, međutim, istaknuo da će Hrvatska, zajedno s još dvije zemlje Jadranske povelje, biti prve koje će – nakon Istambulskog summita NATO-a u lipnju – postati članica Saveza. Upitali smo predsjednika Parlamentarne skupštine Sjeverno-atlantskog saveza - koji problemi usporavaju učlanjenje Hrvatske?

“U ovom trenutku ne vidim prepreke. Mislim da će biti nužno nastaviti suradnju s SFOR-om u Bosni i Hercegovini, a nadamo se da ćemo vidjeti i znakove kretanja ka pozitivnim odnosima Hrvatske i Srbije. Naravno, kao i od svih budućih članica NATO-a, očekujemo transparentnost i civilnu kontrolu nad vojskom i vojnim proračunom, te kretanje ka pluralističkim, demokratskim institucijama.”

Kongresmen Doug Bereuter je danas u Odboru Zastupničkog doma za vanjsku politiku predsjedao raspravi koja je vođena o “američkim prioritetima u Europi”. Na pitanja kongresmena o toj temi odgovarala je pomoćnica državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Elizabeth Jones. Govoreći o stanju na jugoistoku Europe, ona je naglasila obavezu svih regionalnih zemalja da surađuju u povratku izbjeglica kao i suradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine. “Uhićenje i izručenje den Haagu odbjeglih ratnih zločinaca – posebno Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Ante Gotovine – ostaju prioriteni zadaci Sjedinjenih Država i SFOR-a” - rekla je gospođa Jones.

Što se hrvatskog učlanjenja u NATO-savez tiče, ona je iznijela pozitivnu ocjenu: "“Hrvati ulažu velike napore u okviru Jadranske povelje da postignu napredak. Ono čemu se nadamo je veća kompatibilnost hrvatskih oružanih snaga s drugima, što zahtjeva više uvježbavanja; to zahtjeva i veću političku predanost sudjelovanju u nekim od vojnih operacija u kojima već sudjeluje tako veliki broj europskih zemalja. Također se nadamo da će Hrvatska prihvatiti Članak 98.”

Pomoćnica državnog tajnika Elizabeth Jones je istaknula da su od 34 zemlje koje imaju postrojbe u Iraku – 22 europske i iz područja Kavkaza. Slično je i s Afganistanom, gdje su od 38 zemalja koje su uputile postrojbe – 30 europske i euro-azijske države.

XS
SM
MD
LG