Linkovi

'Avastin' - lijek koji ubija rak 'izgladnjivanjem' (27/2/04) - 2004-02-27


Američko ministarstvo za kontrolu hrane i lijekova odobrilo je za uporabu prvi lijek koji napada rak zaustavljanjem opskrbe krvlju tkiva tumora. Riječ je o lijeku protiv raka debelog crijeva.

Avastin - kako se zove novi lijek - donosi relativno skromne koristi: pacijentima čiji je rak debelog crijeva u poodmaklom stadiju on može produljiti život za oko pet mjeseci. No, čak i tako, taj je lijek značajan korak za farmakoterapiju raka. Avastin je prvi lijek koji djeluje u skladu s novom teorijom da tumor mora stvoriti mrežu krvnih žila kako bi preživio, te da se, zaustavljanjem tog procesa, nazvanog angiogeneza, borba protiv raka može voditi na potpuno drugačiji način nego ranije.

Teoriju o angiogenezi u tumorskom tkivu zagovarao je harvardski profesor Judah Folkman, koji se našao na naslovnicama svih novina 1998. godine, kada je izvijestio da njegov anti-angiogenetski lijek liječi laboratorijske miševe od raka. No, razvoj lijeka za ljude bilježio je samo višekratne neuspjehe. Sam Avastin pokazao se u testiranju 2002. godine neuspješnim u liječenju raka dojke.

Avastin je monoklonalno tijelo, spoj koji traga i vezuje se za jedan od više od dvadeset spojeva za koje se zna da pomažu u rastu tumorskih krvnih žila. Onaj koji je meta napada Avastina zove se faktor rasta vaskularnog endotela, odnosno, skraćeno VEGF.

XS
SM
MD
LG