Linkovi

Fotografija Vincenta van Gogha autentična, tvrde stručnjaci (24/2/04) - 2004-02-24


Za jednu fotografiju, kupljenu za jedan dolar početkom devedesetih u antikvarijatu, vjeruje se da je prva otkrivena fotografija Vincenta van Gogha.

Fotografiju je kupio slikar Tom Stanford, koji je odmah uočio frapantnu sličnost osobe na fotografiji s likom van Gogha, kako se sam naslikao u čitavoj seriji autoportreta. Fotografija, snimljena 1886. u studiju Victora Morina, u Bruxellesu, prikazuje starijeg muškarca, odjevenog u jednostavno odijelo, s leptir kravatom, svijetlih očiju, dobro održavane brade i dugog, uskog nosa.

Povjesničar i fotograf Joseph Buberger, koji je ranije radio na fotografijama Abrahama Lincolna, Ulyssesa Granta i generala Thomasa Stonewalla Jacksona, proveo je prva istraživanja o fotografiji. Usporedio ju je s više od četrdeset autoportreta umjetnika i otkrio zapanjujuću sličnost - posebice je bila zamjetna sličnost s jednom skicom za autoportret, koju je van Gogh napravio 1887, u Parizu.

Fotografija je u međuvremenu prošla forenzičku analizu i vještačenje u poznatom Institutu za forenziku Henry Lee. Direktor tog instituta Albert Harper, zajedno sa svojim kolegama, proveo je detaljnu analizu fotografije, koristeći preklapanja kompjuterizirane fotografije i kompjuteriziranih prikaza autoportreta. Tom metodom pokazalo se poklapanje i u najsitnijim detaljima, uključujući i dlake na bradi.

Stručnjaci vjeruju u mogućnost da je van Gogh koristio tu fotografiju u izradi svojih autoportreta, koji su većinom naslikani otprilike u vrijeme kada je nastala i fotografija.

Muzej van Gogha u Amsterdamu odbacuje takvo mišljenje, tvrdeći da godišnje dobiva više od 300 predmeta za koje se vjeruje da su fotografije, slike ili crteži slavnog umjetnika. No, američki stručnjaci u svojoj argumentaciji također tvrde da su jedine fotografije van Gogha, koje su proglašene autentičnima, u stvari fotografije njegovog brata Thea, u dobi od 13 i 19 godina. Te fotografije, snimljene 1866. i 1873. uopće ne odgovaraju van Goghovim autoportretima, ističe Joseph Bubenger.

Trenutno se čitav proces forenzičke autentikacije fotografije, uključujući i detaljan prikaz metode preklapanja kompjuteriziranih prikaza, može vidjeti na izložbi u Galeriji Seton, na Sveučilištu New Haven, u Connecticutu.

XS
SM
MD
LG