Linkovi

Irački sud koji će suditi Saddamu Husseinu nalikovat će haaškom Tribunalu (10/3/04) - 2004-02-22


Kako suditi Saddamu Husseinu? Iračko upravno vijeće je osnovalo tribunal, na kojem bi se Saddamu i drugim ključnim članovima njegovog režima sudilo za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. O osnivanju iračkog tribunala razgovaralo se na nedavnoj tribini Američke odvjetničke udruge u Washingtonu.

Richard Goldstone jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka za ljudska prava. Kao sudac u Južnoj Africi i glavni tužitelj haaškog Tribunala, već se susreo s nekim od pitanja koja se sada postavljaju pred tribunal u Iraku. Kako kaže, povijest je pokazala da je ignoriranje kršenja ljudskih prava "recept za katastrofu", jer ostavlja duboke rane na nekoj zemlji i njenom narodu: "Mnoge žrtve ne mogu početi proces zaliječenja bez nekog oblika službenog priznanja da su doista bili žrtve."

Sudac Goldstone ukazao je na Nirnberški proces kao povijesni model za kažnjavanje ratnih kriminalaca. Međutim, za Irak će posebno važne biti pouke iz rada tribunala za Ruandu i bivšu Jugoslaviju, jer zločine Saddama Husseina treba iznijeti na svjetlo dana. "Saddam Hussein je odgovoran za zločine velikih razmjera, iza kojih su ostajale stotine tisuća žrtava u Iraku i u Iranu, pogotovo među šiitima koji su mu se suprotstavili, te među Kurdima, nad kojima je počinio genocid. Saddamove žrtve zahtijevat će pravdu i službeno priznanje da su nad njima počinjeni zločini."

Ipak, sudac Goldstone je upozorio da suđenje Saddamu Husseinu ne bi trebalo početi sve dok u Iraku ne zaživi demokracija, jer ta zemlja nije imala neovisno pravosuđe sve otkako je Saddam 1968. stupio na vlast.

Patricia Wald, bivša sutkinja haaškog Tribunala, naglasila je da će se irački tribunal suočiti s mnogim problemima – od toga kako dobiti svjedoke da svjedoče, pa do toga – kako ih zaštititi. Uz to, kazala je sutkinja Wald, takvi su tribunali vrlo skupi: "Ključni problem u mnogim suđenjima je nedostatak novca. Oni koji tribunale osnivaju, brzo gube interes za njih. Ili pak, oni koji su ih obećali financirati, ne drže svoja obećanja. Zato se ponekad vidi odstupanje od visokih standarda ili pravednosti u sudskom postupku."

Sutkinja Wald složila se s Richardom Goldstoneom da suđenje Saddamu Husseinu mora biti doživljeno kao pravedno ne samo u regiji, već i diljem svijeta. Kako je kazala, međunarodno sudjelovanje u radu iračkog tribunala dalo bi mu maksimalnu transparentnost, te bi zadovoljilo i američku javnost, i koalicijske partnere, a i iračku javnost te muslimanski svijet.

No, Bruce McKay, bivši savjetnik tužitelja posebnog suda za Sierra Leone, ističe da se pred iračkim tribunalom nameću velike prepreke: "Bit će izuzetno teško pokrenuti rad tog suda. Za to vam trebaju infrastruktura, uredski materijal, kapaciteti za obradu podataka. Ničega od toga nema. A kada sud počne s radom, trebat će se pridržavati svih ideala na kojima takvi tribunali počivaju – na primjer, da je svatko nevin dok se ne dokaže suprotno, te da svatko ima pravo na pravedno suđenje pred nepristranim sucem."

Za sada se ne zna kome će se prvom suditi na iračkom tribunalu, koji će voditi irački suci na temelju iračkih zakona. Iračko upravno vijeće najavilo je da će optužnice najprije biti podignute protiv Saddama Husseina i njegovih najbližih suradnika. Tribunal će suditi zločine počinjene između 1968, kada je Saddam došao na vlast i 2003, kada je svrgnut.

XS
SM
MD
LG