Linkovi

Koliko je stvarno bogat John Kerry? (17/2/04) - 2004-02-17


Čitav niz američkih predsjednika mogao se pohvaliti iznimnim bogatstvom, pa bi se, kako izgleda, i trenutni demokratski aspirant na Bijelu kuću, senator John Kerry, dobro uklopio u to društvo, ukoliko bi bio izabran. A, evo kako on stvarno stoji u usporedbi s bogatašima među američkim predsjednicima.

Bez obzira što američka djeca uče u školi o skromnoj kolibi Abrahama Lincolna i jednostavnom teksaškom životu u kojemu je odrastao Lyndon Johnson, mnogi, ako već ne i svi, američki predsjednici bili su rođeni u dobro stojećim obiteljima, a gotovo svi su se i sami vrlo dobro situirali i prije nego što su se kandidirali za predsjednički položaj.

Nekolicina predsjednika je bila zaista jako, jako bogata - poput prvog, Georgea Washingtona, koji bi u svoje vrijeme - da je takvog popisa bilo - sigurno bio na Forbesovom popisu 400 najbogatijih Amerikanaca, zahvaljujući svojoj plantaži u Virginiji i bogatstvu svoje supruge. Drugi, poput Lyndona Johnsona i Andrewa Jacksona, iskoristili su služenje u vladi kao odskočnu dasku za stvaranje osobnog bogatstva.

Ukoliko stranački izbori u Demokratskoj stranci završe kao što većina analitičara očekuje, ovogodišnji predsjednički izbori suprotstavit će senatora Massachusettsa Johna Kerryja protiv Georgea W. Busha. Potonji je drugi slučaj u američkoj povijesti u kojemu je sin bio izabran na predsjednički položaj koji je ranije držao njegov otac. George Bush se nalazi na popisima najbogatijih predsjednika djelomice zahvaljujući svom budućem udjelu u obiteljskom imetku, ali ponajviše zahvaljujući ogromnom umnožavanju njegovog uloga u bejzbol klub Texas Rangers.

Prema procjenama ekonomskih eksperata časopisa Forbes, kada bi se imovina svih američkih predsjednika mogla međusobno usporediti, onda bi nakon najbogatijeg Georgea Washingtona, na popisu slijedio John F. Kennedy, treći bi bio Andrew Jackson, četvrti Lyndon Johnson, a peti Herbert Hoover. Obiteljska imovina senatora Kerryja proscjenjuje se na 525 milijuna dolara, što bi ga stavilo - kad bi bio izabran - na treće mjesto popisa najbogatijih američkih predsjednika.

Ključ, međutim, leži u riječi 'obiteljska'. Imetak senatora Kerryja dolazi od njegove supruge Therese Heinz Kerry, koja je naslijedila imetak svog pokojnog supruga, senatora Johna Heinza, nasljednika prehrambene kompanije Heinz. To stavlja senatora Kerryja u položaj sličan onome predsjednika Kennedyja. Dok je John Kennedy bio predsjednik, njegovi su roditelji još bili živi; bili su živi i kada je on bio ubijen, tako da nikada nije došao u posjed obiteljskog imetka, koji se, u vrijeme kada je bio najveći, 1990, procjenjivao na 850 milijuna.

Izborni zakoni koji su bili na snazi u vrijeme političkih kampanja Johna Kennedyja omogućavali su, međutim, njegovom ocu da potroši koliko god želi u kampanjama svog sina. Danas, senator John Kerry nije takve sreće: trenutni zakoni zabranjuju njegovoj supruzi da donira više od dvije tisuće dolara za predizbornu kampanju svog muža. Upravo zato, u prosincu, kada je Howard Dean dominirao demokratskom izbornom scenom, senator Kerry je podigao hipoteku na svoj udio u obiteljskoj kući u Bostonu kako bi namaknuo sredstva za kampanju.

XS
SM
MD
LG