Linkovi

Podržava li Bijela kuća 'selidbu' radnih mjesta u inozemstvo? (16/2/04) - 2004-02-16


Najtiražniji američki dnevnik USA Today piše o naporima Bijele kuće da smiri strasti koje je nedavno izazvala izjava jednog od čelnih vladinih ekonomista koji je rekao da je “dobro što se radna mjesta iz Amerike sele u druge zemlje” jer je to – “samo još jedan od načina na koji se prakticira slobodna trgovina."

Prosvjedovali su mnogi demokrati, ali i mnogi republikanci, pogotovo iz industrijskih područja.

Tema je osjetljiva, pogotovo u izbornoj godini. Investicijska tvrtka Goldman Sachs procijenila je da svake godine američke tvrtke u inozemstvo “presele” između 300 tisuća do 500 tisuća radnih mjesta – jer, naravno, većina stranaca radi za mnogo manje novce. Tako se povećava produktivnost i roba postaje jeftinija.

Za vrijeme mandata predsjednika Busha “ugasilo” se više od dva milijuna radnih mjesta – i to, jasno, brine Bijelu kuću – piše Washington Post. Demokrati planiraju glavni napad upravo na predsjednikovu ekonomsku politiku.

Predsjednik George Bush je nedavno, prilikom posjeta Pensylvaniji – u kojoj je tijekom prošle četiri godine “nestalo" 54 tisuće radnih mjesta - izjavio da se ne slaže s izjavom svog ekonomskog savjetnika, te da je jedan od glavnih ciljeva njegove vlade – otvoriti što više radnih mjesta.

XS
SM
MD
LG