Linkovi

'Magla rata' - dokumentarni film o jednom od glavnih aktera vijetnamsko rata (16/2/04) - 2004-02-15


Jedan od ključnih aktera u američkom ratu u Vijetnamu i česta meta anti-ratnih prosvjeda bio je Robert McNamara, tadašnji ministar obrane. Sada, nakon gotovo četrdeset godina od tog rata, Robert McNamara je tema novog dokumentarnog filma naslovljenog "The Fog of War – Magla rata". Taj je film ne samo osvrt na sukob u Vijetnamu, već i priča o ratu općenito.

"Mislim da čovječanstvo mora više razmišljati o ubijanju. Koliko zla trebamo nanijeti da bismo činili dobro," kaže u novom filmu Robert McNamara. Nakon višegodišnje šutnje, otvoreno je progovorio o poukama iz rata u Vijetnamu, o ratovanju u 20. stoljeću i ljudskoj prirodi. Redatelj Errol Morris sastavio je dokumentarac "Magla rata" iz dvadeset sati razgovora s gospodinom McNamarom.

"Ti razgovori predstavljaju dokumentarni element mog filma. Gospodin McNamara je govorio o onome o čemu je želio govoriti. Ništa nije bilo unaprijed određeno. Na te razgovore sam kasnije dodao sliku. Imali smo sreće, pa smo, na primjer, našli arhivsku japansku snimku bombardiranja Tokija," objašnjava redatelj filma.

Erol Morris ističe da je svojim filmom želio gledatelje potaći da se pozabave nekim teškim pitanjima, kao što su: "Što možemo naučiti iz iskustva? Čemu nas uči povijest? Što smo naučili iz Vijetnama ili kubanske raketne krize ili pak iz drugog svjetskog rata?"

"Žalosno je da iz svega toga zapravo možemo zaključiti da je ljudsku prirodu nemoguće promijeniti. Ako je to istina, budućnost nam nije baš ružičasta. McNamara kao da piše perverznu knjigu o samopomoći u međunarodnoj diplomaciji. Sva načela kao što su "suosjećajte s neprijateljem", "tražite diplomatska rješenja" i "izbjegavajte vojnu intervenciju", doista imaju smisla, ali kako to da ih se ne pridržavamo," pita se Errol Morris.

Bivši američki ministar obrane Robert McNamara u dokumentarnom filmu "Magla rata" redatelja Errola Morrisa govori o potrebi da razumijemo povijest i da iz nje učimo. Njegova perspektiva jedinstvena je i relevantna i danas, kao što je bila u vrijeme kada je tijekom rata u Vijetnamu bio član vlade.

XS
SM
MD
LG