Linkovi

Satelitski radio - sve veća konkurencija lokalnim radio postajama (12/3/04) - 2004-02-14


U posljednje vrijeme, pojavila se ozbiljna konkurencija lokalnim američkim radio postajama. To je novo tehnološko dostignuće - satelitski radio. Dvije američke kompanije vjeruju da su slušatelji za satelitske radijske programe spremni čak i plaćati pretplatu.

Od početka tridesetih godina, radio prati Amerikance na cesti. I kratki i srednji val imaju svoje nedostatke – slabe signale, loš prijem i – prevelik broj reklama. Sada, međutim, ista satelitska tehnologija koja omogućuje globalnu navigaciju i telefonske komunikacije, donosi nam i novi, satelitski radio.

Za slušatelje se bore dvije nove kompanije – X-M i Sirius. Chance Patterson iz X-M-a objašnjava kako satelitski radio funkcionira: "Iz našeg sjedišta u Washingtonu, emitiramo programe na 120 kanala, preko dva satelita, nazvana "Rock" i "Roll". Oni zatim šalju programe diljem Amerike."

X-M je počeo emitirati krajem 2001, a Sirius – polovinom 2002. Obje kompanije ističu da satelitski radio nudi slušateljima – gotovo neograničeni izbor programa, uz odličan prijem i – bez reklama. "Naši se programi mogu čuti diljem zemlje. Više ne morate brinuti da ćete izgubiti signal, čim se udaljite od grada u kojem stanujete. Danas možete voziti preko cijele zemlje, od New Yorka do Long Beacha i slušati vaš omiljeni program" - kaže gospodin Patterson.

Klijent plaća 120 dolara za prijemnik i zatim deset dolara mjesečno za pretplatu. Za satelitski radio velik je interes iskazala i auto-industrija. Sa Siriusom surađuju Ford, Mazda, Volvo i Daimler-Chrysler. Kod kompanije X-M najveći dioničar je General Motors, koji proizvodi Chevrolete, Cadillace, Buicke i Saabove, a drugi je najveći dioničar – američka Honda. Satelitskim radio prijemnicima opremljene su i nove Toyote, Nissani i Audiji.

Sve ovo – kažu u Siriusu i XM-u – mnogo pomaže u privlačenju nove klijentele. Nakon samo godinu i pol dana emitiranja, Sirius ima preko 261 tisuću pretplatnika, a, prema predviđanjima, do kraja godine mogao bi imati i do 850 tisuća pretplatnika.

Chance Patterson iz X-M-a predviđa da bi njegova kompanija do kraja godine mogla imati – gotovo tri milijuna pretplatnika. Obje kompanije nadaju se da će uskoro postati profitabilne. Sirius će u sljedećih godinu i pol ponuditi i satelitski video program. I X-M i Sirius planiraju i prodor na kanadsko i meksičko tržište, iako za sada ne namjeravaju prošiti svoj domet na globalnom planu.

XS
SM
MD
LG