Linkovi

'Muka Kristova' i Međugorje (13/2/04) - 2004-02-13


Kada neki film i prije nego je javno prikazan izazove brojne i burne reakcije, onda mu doista vrijedi pokloniti pozornost. Film se zove “Muka Kristova”, a mnogi smatraju da bi njegovo prikazivanje moglo okončati karijeru njegovog redatelja – Mela Gibsona.

“Muka Kristova” govori o dvanaest posljednjih sati života Isusa Krista. Kritičari tvrde da je film kontroverzan jer – po nekima – sadrži elemente koji pothranjuju antisemitizam. Za druge, taj je film, pak, jedinstven prikaz Isusovog postojanja.

Papa Ivan Pavao Drugi je imao privatnu projekciju filma nakon čega su njegovi producenti žurno na web postavili stranicu s navodnom Papinom izjavom da 'film vjerno prikazuje dogadjaje kako su se odvijali'. Međutim, ubrzo su se čule kritike da Vatikan sudjeluje u promociji ovog filma. Nakon toga, iz Vatikana su počeli pristizati demantiji u kojima stoji da sveti otac nije dao nikakvu izjavu nakon što je odgledao film “Muka Kristova.”

Poznavaoci prilika smatraju da službeni Vatikan vjerojatno ne želi da se u reklamama za film nadju i papine riječi, osobito kada se zna da film izaziva mnoge kontroverze.

Katolička izvještajna agencija je objavila i izjave sa sastanka Ivana Pavla Drugog s Američkim židovskim odborom na kojem je papa podsjetio kako je na drugom vatikanskom koncilu osudjen antisemitizam te da se osude antisemitizma trebaju čuti i u ovo aktualno doba.

Jedan od sudionika tog sastanka, jeruzalemski rabin David Rosen, izjavio je da se o filmu Mela Gibsona “Muka Kristova” nije raspravljalo izravno s papom nego s kardinalom Walterom Kasperom, koji predvodi vatikanski Odbor za vjerske odnose sa židovima. Naime, neki su katolički i židovski stručnjaci upozorili da film može izazvati antisemitsko raspoloženje.

Inače, web stranicu filma “Muka Kristova” možete čitati i na hrvatskom jeziku, a nedovršena verzija filma je nedavno, na zatvorenoj projekciji, bila prikazana i u Majčinu selu u Medjugorju.

Tu privatnu projekciju potaknuo je, kako objavljuje medjugorska radio postaja “Mir”, glavni glumac u tom filmu Jim Caviezel, koji tumači Kristov lik. On kaže da je još kao dječak čuo za Medjugorje, a baka njegove supruge je Hrvatica. Jim Caviezel ističe da je u pripremama za ulogu u ovom filmu koristio sve što ga je Medjugorje naučilo, te da su on i Mel Gibson, tijekom snimanja filma, svaki dan zajedno išli na misu.

Vodeći holivudski filmski studiji nisu, međutim, željeli distribuirati “Muku Kristovu”, tako da je Oscarom nagradjeni glumac i redatelj morao sam platiti distributere.

XS
SM
MD
LG