Linkovi

Anketa Reutersa: Zbog den Haaga, Hrvatska u EU tek 2009. (14/2/04) - 2004-02-13


Anketa izvještajne agencije Reuters o integracijskim perspektivama tranzicijskih zemalja ocjenjuje da će Hrvatska u Uniju ući ne 2008. - kao što je navođeno ranije - nego 2009. godine. Razlog kašnjenja - nepotpuna suradnja s Tribunalom u den Haagu.

Integracija Hrvatske u EU mogla bi biti vezana uz vrijeme kada za to budu spremne ostale države bivše Jugoslavije, prognoziirali su analitičari tvrtke Bear Stearns.

Analitičari ove tvrtke sudjelovali su u Reutersovoj anketi o izgledima preostalih zemalja za ulazak u Europsku uniju. Predmet zabrinutosti za Hrvatsku jeste - prema Timu Adhu iz spomenute londonske tvrtke - da će zemlja biti prisiljena na čekanje kako bi se zapadni Balkan u bloku uključio u Uniju.

Slabljenje optimizma očituje se u procjenama datuma ulaska Hrvatske u Uniju. U prošloj su anketi analitičari smatrali realnom 2008. godinu, a sada su dodali još jednu, s tim da se 2009. godina smatra izravnom posljedicom problema vezanih uz suradnju Hrvatske s haškim Tribunalom.

Prema anketi, Bugarska i Rumunjska imaju sve šanse za ulazak u Uniju u predviđenom roku od 2007. godine, a Hrvatska bi im se mogla pridružiti dvije godine kasnije, smatra većina od 34 analitičara angažirana u ispitivanju u kojem je, inače, Bugarska dobila 75 posto šansi da se u Velikoj Europi nađe 2007. godine, a Rumunjska 63 posto, sedam posto manje nego u prošlom testiranju prognozera i to radi kritika korupcije i sporosti u reformama.

No, ove dvije zemlje će u Uniju ući zajedno - očekuje Mats Olausson iz SEB Merchant Banking u Stockholmu. "Bugarska i Rumunjska učinile su dobar napredak i Hrvatska je u 'brzom tracku', dok politička budućnost Srbije ne izgleda trenutno blistavo" - smatra Hans Hercksen iz Bayerische Landesbank iz Muenchena.

Prognoze tvrde da će Srbija i Crna Gora otpočeti pregovore 2008. godine a u Uniju ući 2012.

Najveći hrvatski problem na kojega su upozorili specijalisti za regionalne probleme jeste u ovom trenutku suradnja s haaškim Tribunalom za ratne zločine. Ukoliko politička volja u Uniji zaista bude da Hrvatska čeka ostale države, čekanje će potrajati – radi političke nestabilnosti u Srbiji, upozorava Trevor Williams iz Lloydsa TSB u Londonu. Srbiji preostaje - po Williamsu - "dugačak put do demokratizacije i funkcionirajuće tržišne ekonomije".

XS
SM
MD
LG