Linkovi

Nova atmosfera u Iraku (12/2/04) - 2004-02-12


U Iraku, sloboda počinje hvatati korijene. To je očevidno na mjestima poput novootvorenog centra za ljudska prava, u gradu Hillah, u središnjem dijelu zemlje. 'Za Iračane, to je nešto novo,' rekla je novinarima utemeljiteljica centra Khazi al-Safa. 'Desetljećima, Iračani nisu imali pojma o ljudskim pravima i demokraciji,' kaže gospođa al-Safa.

Prije zbacivanja Saddama Husseina, jedini prosvjedi koji su se događali na ulicama iračkih gradova bili su oni koje je dozvolio režim stranke Baath. Danas, prosvjednici izlaze na ulice potaknuti raznoraznim pitanjima, uključujući i stvaranje nove iračke vlade.

List "Chicago Tribune" izvješćuje da su politički skupovi postali toliko popularni da su tiskari transparenata preplavljeni narudžbama.' Feisal al-Istrabadi je rodom iz Iraka, a sada je odvjetnik u Chicagu. On je novinaru lista "Chicago Tribune" izjavio: 'Tamo se počinje od samog početka. Političko promišljanje je u Iraku bilo zabranjeno 35 godina.'

Pojedinci i skupine iz Sjedinjenih Država i drugih koalicijskih zemalja pomažu Iračanima u ponovnom uspostavljanju njihovih pravnih i političkih institucija. Sermid al-Sarraf, odvjetnik iz Los Angelesa, trenutno u Iraku podučava tamošnje odvjetnike kako da postanu branitelji ljudskih prava. On kaže da su irački odvjetnici pod Saddamom Husseinom bili 'učeni samo da premeću papire s jedne hrpe na drugu, ili da budu posrednici pri podmićivanju.'

Sada je cilj promijeniti tu kulturu korupcije i stvoriti temelje za vladavinu zakona. Oni koji rade na takvoj reformi, kako je kazao predsjednik George W. Bush, u Sjedinjenim će Državama imati trajnog saveznika: "Iračka je nacija desetljećima bila saveznik terora, vladana okrutnošću i hirovima jednog čovjeka. Danas se narod Iraka kreće ka samoupravi. Naša koalicija radi zajedno s Iračkim upravnim vijećem na izradi nacrta temeljnog zakona s poveljom prava. … S obzirom da je Baathistički režim postao povijest, Irak više nije teška prijetnja slobodnim zemljama. Irak jest slobodna zemlja."

Sloboda još uvijek ima neprijatelje u Iraku. Ostaci stranke Baath i inozemni teroristi nadaju se da će njihovi napadi potkopati irački napredak. Predsjednik Bush kaže da, 'kad im se pruži mogućnost izbora, ljudi svugdje, iz svih sfera života, svih vjera, preferiraju slobodu pred nasiljem i terorom.' Irak će biti važan test takvog uvjerenja.

XS
SM
MD
LG