Linkovi

NYT: Kakofonija iz Bijele kuće (7/2/04) - 2004-02-07


New York Times primjećuje da je u Bushovoj Bijeloj kući – koja se diči odlučnim porukama, naročito kad je Irak u pitanju – nešto pošlo naopako. Naime, posljednjih dana, kako primjećuje novinar ovog lista, iz Bijele kuće dolaze suprotstavljeni odgovori na pitanje bi li Sjedinjenje Države doista započele rat protiv Iraka da su prije rata znale ono što danas znaju. Predsjednik Bush i članovi njegovog Vijeća za nacionalnu sigurnost zvuče ovih dana kao da je svaki od ratnik sam za sebe. “Zvuči malo kao kakofonija”, priznao je jedan dužnosnik Bijele kuće zadužen za nacionalnu sigurnost.

Washington Post piše da su visoki dužnosnici Clintonove administracije željeli naglo okočnati rat na Kosovu, u ljeto 1999. godine – gotovo po svaku cijenu – jer je trebala započeti predsjednička kampanja tadašnjeg potpredsjednika Ala Gorea. To je, u u razgovoru s jednim povjesničarem, izjavio umirovljeni general Wesley Clark, koji je u to doba zapovjedao snagama NATO saveza. Neki u Clintonovoj administraciji su, navodi Post, željeli okončati rat do 4. srpnja, kada se u Sjedinjenim Državama slavi Dan neovisnosti. “Nije bitno što ćeš uraditi, samo prekini. Ne moraš pobjediti, neka se stvar slegne”, bila je – tvrdi Clark – poruka nekih iz Bijele kuće.

I na kraju pregleda tiska ponovno New York Times koji izvještava da je obrazovani Iračani na meti atentatora. “Oni idu na naše mozgove. Radi se o velikoj operaciji, možda čak i pokretu”, kaže irački pukovnik Jabbar Abu Natiha, koji se nalazi na čelu ureda bagdadske policije za obračun s organiziranim kriminalom. Među ubijenima ima doktora, odvjetnika i sudaca. Glasnogovornik okupacijskih snaga kaže da ubijanjem intelektualaca pobunjenici žele spriječiti napredak u Iraku, piše New York Times

XS
SM
MD
LG