Linkovi

Američki tisak o legalizaciji istospolnog braka u Massachusettsu (6/2/04) - 2004-02-05


Na naslovnicama američkih listova danas dominiraju članci o odluci Vrhovnog suda savezne države Massachusetts koja daje podršku legalizaciji braka homoseksualaca. Svi listovi ovu odluku stavljaju u širi kontekst – očekuje se vrlo žustra debata o prirodi braka na nacionalnoj razini, i to u godini kada se održavaju predsjednički izbori.

Dnevnik Washington Post objašnjava kako je došlo do izjašnjavanja najvišeg suda u Massachusettsu o ovoj temi. Vrhovni sud te savezne države prošle je godine već odlučio da homoseksualci imaju pravo na sklapanje braka, i da se želji istospolnih parova treba početi udovoljavati od ovog svibnja. No, gornji dom zakonodavnog tijela države Massachussetts zatražio je od Vrhovnog suda da prouči mogućnost legalizacije takozvanih “građanskih zajednica” za homoseksualce – institucije koja bi bračnim partnerima jamčila istovjetnu zaštitu, beneficije i odgovornosti kao i brak, s razlikom što se ne bi nazivala tim imenom.

Vrhovni sud Massachusettsa, piše New York Times, jučer je odlučio da legalizacija “građanske zajednice” neće biti dovoljna kada je u pitanju potpuna zaštita prava građana koji žele sklopiti brak s osobom istog spola. “Legalizacijom građanske zajednice održao bi se protu-ustavni, inferiorni položaj istospolnih parova, koji bi i dalje bili diskriminrani” – navodi izvadak odluke suda iz Massachusettsa newyorški dnevnik.

Odvjetnica Mary Bonauto - koja je pokrenula parnicu u ime sedam parova kojima je zbog njihove homoseksualnosti bila svojevremeno odbijena državna dozvola za sklapanje braka – smatra da odluka predstavlja pobjedu građana homoseksualne orjentacije: “Ako Ustav propisuje jednaka prava za sve, onda mi želimo upravo to – jednaka prava za sve. To ova odluka upravo i jamči.”

Bijela je kuća najavila da će predsjednik Bush poduzeti korake kako bi se zaštitila temeljna ideja braka – da se radi o zajednici muškarca i žene. “Suci-aktivisti žele redefinirati institut braka, bez obzira na to što o tome misle građani. Važno je poštivati svakog čovjeka, bez obzira na orjentaciju, no radi se o temeljnoj instituciji na kojoj počiva cijela zajednica” – rekao je jučer glasnogovornik Bijele kuće.

Prema posljednjem popisu stanovništva Sjedinjenih Država, koji je obavljen 2000. godine, u zemlji ima oko 600 tisuća parova istog spola koji žive zajedno. Prema dnevniku Washington Post, najviše takvih zajednica je u glavnom gradu Sjedinjenih Država, Washingtonu, gdje je 1.5 posto domaćinstava domaćinstva u kojima živi muškarac s muškarcem, odnosno žena s ženom, koji se smatraju parom. Nakon toga slijede slijede savezne države Massachusetts, Washington, Vermont i Californija.

XS
SM
MD
LG