Linkovi

Poljska se bori protiv terorizma (3/2/04) - 2004-02-03


Poljska je važan partner Sjedinjenih Država u globalnom ratu protiv terorizma. Poljski vojnici sudjeluju u koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama koja je oslobodila irački narod od tlačenja Saddama Husseina.

Poljski predsjednik Alexander Kwasniewski nedavno je bio u Washingtonu, gdje se sastao s predsjednikom Georgeom Walkerom Bushom.

"Cijenimo naše prijateljstvo s Poljskom. Poljska nam je veliki prijatelj," kazao je predsjednik.

Gospodin Kwasniewski je kazao da su Sjedinjene Države i Poljska "zajedno saveznici u Iraku".

"Mislim da imamo izgleda da ovu misiju uspješno privedemo kraju, za dobrobit iračkog naroda, sigurnosti u svijetu i svih nas," kazao je.

U zajedničkoj izjavi, predsjednik Bush i poljski predsjednik Kwasniewski izrazili su predanost Sjedinjenih Država i Poljske "promicanju slobode, demokracije, ljudskog dostojanstva, ekonomskih prilika i suradnje na planu sigurnosti diljem Srednjeg istoka."

Poput Iračana, narod Poljske dobro pozna tlačenje. Tijekom drugog svjetskog rata, Poljsku su okupirali nacistička Njemačka i Sovjetski savez. Nakon rata, Poljska je postala satelit komunističkog Sovjetskog saveza. Radnički nemiri 1980. doveli su do osnivanja neovisnog sindikata Solidarnost. Vremenom je Solidarnost postala politička sila koja je pomogla da se Poljska oslobodi od sovjetske i komunističke vladavine.

1999, Poljska je ušla u NATO. 1. svibnja ove godine trebala bi postati članicom Europske unije. Danas su Sjedinjene Države i Poljska partneri u trgovini i investicijama. Poljske kompanije bit će uključene u projekte obnove u Iraku.

Kako je rečeno u zajedničkoj izjavi nakon američko-poljskog summita, Sjedinjene Države i Poljska "obvezuju se produbiti strateški savez koji povezuje te dvije zemlje, savez koji ima korijene u zajedničkim vrijednostima i zajedničkoj borbi za slobodu."

XS
SM
MD
LG