Linkovi

Sean Ferrer: 'Audrey Hepburn: Elegantni duh' (31/1/04) - 2004-01-30


U američkim knjižarama nedavno se pojavila najnovija biografija legendarne holivudske zvijezde Audrey Hepburn iz pera njenog sina Seana Ferrera. Njegova knjiga "Audrey Hepburn: Elegantni duh" intimni je pogled na izuzetni život i karijeru žene, koja je, uz glumu, našla vremena i za rad za dobrobit djece kroz UNICEF. Razgovarali smo s autorom knjige

Malo je glumica moglo s toliko elegancije i stila kao Audrey Hepburn odglumiti lik šarmantne, ali neodgovorne Holly Golightly u klasiku "Doručak kod Tiffanya" iz 1961. Iako je za cijeli svijet bila oličenje ljepote dobrog ukusa, za Seana Ferrera bila je "mama", i to mama s puno zdravog razuma.

"Ulagala je mnogo truda u svoju karijeru. Kada je odlučila voditi normalni obiteljski život, u karijeri je napravila pauzu i stvarno je bila dobra mama. Vodila nas je u školu, u upovinu, kuhala je, pomagala nam u zadaći. Tek kada smo odrasli, posvetila se radu u UNICEF-u," priča Sean Ferrer.

Kao dijete rata, Audrey Hepburn živjela je u Nizozemskoj tijekom nacističke okupacije. Preživjela je, između ostaloga, i zahvaljujući pošiljkama hrane, odjeće i lijekova od humanitarne organizacije, koja je kasnije prerasla u UNICEF. Sean Ferrer kaže da njegova majka nikada nije zaboravila te teške dane.

"Pričala nam je o nestašicama hrane, ali još je češće govorila i o gubitku slobode pod okupacijom. Opisivala nam je kako je to živjeti pod tuđom čizmom i u svakodnevnom teroriziranju," objašnjava njen sin.

Iako je bila jedna od najvećih holivudskih zvijezda, Audrey Hepburn izabrala je običan život. Sean Ferrer i njegov mlađi brat odrasli su mirnom kutku Europe, i dok su bili mali, nisu bili svjesni koliko im je mama slavna.

"Odlučila je živjeti daleko od Hollywooda, da bi mogla živjeti normalnim životom. Nikada se nije smatrala drugačijom od drugih, niti izuzetno lijepom, niti na bilo koji način posebnom. Zato je bila posebno zahvalna za interes novinara i nakon što se od filma okrenula radu s djecom diljem svijeta. Tek smo puno kasnije shvatili koliko je bila dobra kao glumica," kaže naš sugovornik.

Između 1988. i 1992. Audrey Hepburn je preko pedeset puta putovala u zemlje u razvoju, zalažući se za poboljšanje položaja djece. Nakon njene smrti 1993, osnovana je Zaklada Audrey Hepburn, koja pomaže u provođenju obrazovnih programa UNICEF-a u Etiopiji, Ruandi, Somaliji, Sudanu i Eritreji. Prihod od prodaje knjige "Audrey Hepburn: Elegantni duh" njenog sina Seana Ferrera bit će poklonjen zakladi.

XS
SM
MD
LG