Linkovi

Ivica Rajić se ne osjeća krivim za zločine nad civilima (30/1/04) - 2004-01-29


Ivica Rajić ne prihvaća niti jednu od deset točaka optužnice za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u srednjoj Bosni. Izmijenjena je optužnica inače pojasnila kako je i zašto Ivica Rajić postao "Viktor Andrić".

Ivica Rajić ili - pojasnila je izmijenjena optužnica - Viktor Andrić od 27. prosinca 1993., rođen u selu Johovac, općina Kiseljak, Bosna i Hercegovina, zapovjednik HVO-a na području oko Kiseljaka, izjavio je da se ne osjeća krivim ni po jednoj od deset točaka optužnice.

Rajić ili Andrić pojavio se pred sudskim Vijećem poslije dužeg boravka u jedinici za pritvor – i ujedno je vlasnik devet godina stare optužnice, izmijenjene na traženje njegovih odvjetnika i potvrđene 14. siječnja. Rajićevo "časni sude, ne osjećam se krivim" odnosi se na optužnicu u kojoj se ovog zapovjednika lokalnih jedinica HVO-a i prije toga kapetana I klase u JNA tereti za odgovornost za napad na selo Stupni Do pri čemu je ubijeno najmanje 37 osoba a potom je uslijedila kampanja nasilja.

Ivica Rajić je jednako ovako odgovorio i prilikom čitanja originalne optužice, tri dana nakon izručenja Haagu, u lipnju prošle godine. Optuženi je spadao u skupinu najžilavijih bjegunaca i skrivao se, što je bila javna tajna, uglavnom u Splitu, gdje je i uhićen.

Prema optužnici, Ivica Rajić je odgovoran i za progon, nasilje i nehumano zatočenje 250 bosanskih Bošnjaka u Varešu, u listopadu 1993. godine. Optužnica je podrobno opisala zločine i okolnosti u kojima su se dogodili - od ubojstava i paleža, preko pljačke, zatočenja, mučenja i iživljavanja nad ženama. Niti jedno od zlodjela nije opravdano potrebama vojnih akcija, ističe dokument.

Optužnica je također rasvijetlila zašto je Rajić postao "Andrić". Optuženi je na vlastiti zahtkjev promijenio ime i potom nastavio raditi pod novim, Viktor Andrić. Posebnim je aktom HVO smijenio Rajića i na to mjesto imenovao novog čovjeka– Viktora Andrića.

Razlog navodne kadrovske promjene je pritisak na Zagreb radi zločina u srednoj Bosni pod Rajićevim zapovjedništvom. Optužnica navodi odluku sa sastanka kojem je prisustvovao predsjednik Tuđman, da se Rajić smjenjuje radi posljedica njegovih akcija po Republiku Hrvatsku, mada, ističe optužnica, nitko nikada za ovo nije kažnjen. Rajić je samo postao Andrićem.

U sudnici se čulo i iskreno izražavanje čuđenja predsjedavajućeg suca i tužitelja nad razmjerima arhiva tajnih službi u Hrvatskoj. Rajićev odvjetnik Olujić se, naime, požalio da mu je teško provjeravati originalnost dokaznih materijala jer je u arhivi tajnih službi 10.126 registara, sa deset do 20 milijuna stranica.

XS
SM
MD
LG