Linkovi

Dvojbe oko iračkog oružja masovnog uništavanja (27/1/04) - 2004-01-27


Nakon izjava bivšeg čelnika američke ekipe inspektora za iračko oružje, Davida Kaya, koji je izrazio sumnju da će ta oružja biti pronađena, Bijela kuća se počela povlačiti u svojim procjenama da je Irak raspolagao takvim oružjima. Iračka oružja masovnog uništavanja, podsjetimo, bila su glavno opravdanje za inavziju Iraka. New York Times izvještava da Bijela kuća sada želi usporediti obvještajne podatke od prije rata s onim što bi moglo biti pronađeno u Iraku.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan, rekao je da će administracija predsjednika Busha pričekati s donošenjem konačnog zaključka o kvaliteti raspoloživih obavještajnih materijala dok ekipa koja traga za iračkim oružjima masovnog uništavanja ne dovrši svoj posao. No bez obzira na konačni zaključak navedene ekipe, piše New York Times, glasnogovornik McClellan je rekao da je svrgavanje Saddama Husseina bilo ispravna odluka zato što je Irak – citiramo – očito radio na kemijskim, biološkim i nuklearnim oružjima.

Christian Science Monitor navodi da dvojbe oko postojanja iračkih oružja masovnog uništavanja dovode u pitanje opravdanje za rat te pouzdanost obavještajnih podataka. U obavještajnom sektoru, piše Christian Science Monitor, donositi procjene sposobnosti neke zemlje da proizvede biološko, kemijsko ili nuklearno oružje jedan je od najtežih “procjenjiteljskih” poslova.

“Obavještajne procjene nisu dovoljne da podrže određenu politiku ili preventivni rat”, kaže za Christian Science Monitor Joseph Cirincione iz washingtonske zaklade za međunarodni mir Carnegie. Kritičari načina na koji je američka administracija uporabila obavještajne podatke prije rata u Iraku kažu da nalazi i izjave Davida Kaya ne bi nikome trebali predstavljati iznenađenje, piše u Christian Science Monitoru.

XS
SM
MD
LG