Linkovi

Tako mi špinata - Popeyu je 75 godina! (22/1/04) - 2004-01-22


Mornar mišičavih ruku, s udarcem koji negativce baca na drugu stranicu stripa, ovih je dana proslavio svoj 75. rođendan. Vjerojatno mu je pomogao i sav onaj špinat, čak i iz konzerve.

Kompanija King Features Syndicate, vlasnik autorskih prava na Popeyea, planira slaviti njegov rođendan tijekom čitave ove godine, s nizom različitih zbivanja koja bi trebala razbuditi zanimanje za omiljelog mornara.

Proteklog je vikenda, primjerice, njujorški Empire State Building na svom tornju svijetlio zeleno u počast Popajeve sklonosti ka špinatu.

Popaj je započeo život 1929. godine, kao gostujući lik u popularnom stripu autorice Elzie Segar, "Thimble Theatre". Za niti godinu dana, on je zamijenio jednog od izvornih likova i postao središnji lik stripa.

Kasnije se pojavio u crtićima, od kojih je mnogima autor bio poznati animator Max Fleischer.

Popaj se borio protiv svega i svačega - od koza loše naravi, pa sve do napuhanog Blutoa, njegovog suparnika za naklonost vječne djevojke Olive Oyl. Osamdesetih godina čak se pojavio i u video igri, sakupljajući srca koja su padala iz njegove supermršave Olive.

Robin Williams je tumačio lik Popaja u istoimenom mjuziklu Roberta Altmana, iz 1980. godine.

XS
SM
MD
LG