Linkovi

Gdje je iračko oružje za masovno uništavanje? (19/1/04) - 2004-01-19


Nemogućnost Bushove administracije da pronađe oružje za masovno uništavanje u Iraku, nakon javnih izjava da irački predsjednik Saddam Hussein predstavlja neposrednu prijetnju Sjedinjenim Državama, počela je štetiti američkom kredibilitetu u inozemstvu, tvrde stručnjaci za vanjsku politiku republikanske i demokratske stranke, a prenosi Washington Post. U prošlogodišnjem govoru o stanju nacije, podsjeća Post, predsjednik je rekao da Saddam Hussein raspolaže s dovoljno antraksa da ubije nekoliko milijuna ljudi, s toliko otrova botulina da bi milijuni ljudi mogli umrijeti od problema s respiratornim sustavom te da ima dovoljno kemijskih agensa da ubije tisuće.

Post piše da je u krizi oko sjevernokorejskih nuklearnih ambicija Kina odbacila američka obavještajna izvješća u kojima se tvrdi da Pyongyang vodi tajni program obogaćivanja urana za uporabu u oružju. Richard Haass, predsjednik Vijeća za vanjske odnose kaže da bi se isti problemi mogli dogoditi ako bi Sjedinjene Države vršile pritisak za akciju protiv navodnih programa oružja u Iranu i Siriji. Neki na Capitol Hillu, piše Washington Post, vjeruju da se radi o toliko važnom pitanju da vrše pritisak na predsjednika Busha kako bi on o tome pitanju progovorio u sutrašnjem govoru o stanju nacije i predložio načine kako da se situacija popravi, piše Washington Post.

Isti list javlja da su republikanci uoči današnjih demokratskih predstranačkih izbora u Iowi uputili u tu saveznu državu nekoliko desetaka istaknutih članova svoje stranke koji će davati intervjue, odgovarati na pitanja radio-slušatelja i sastajati se s republikanskim biračima u Iowi. Među njima su i bivši gradonačelnik New Yorka, Rudolph Giuliani, te bivša savjetnica potpredsjednika Dicka Cheneya, Mary Matalin. Republikanski stratezi se, naime, boje da bi demokratski napadi na predsjednika Busha u Iowi mogli ostati neodgovoreni i to u trenucima kad velik dio zemlje sluša poruke koje se tamo izriču, stoji u Washington Postu.

I na kraju pregleda tiska New York Times koji piše da su humanitarne organizacije u Sjedinjenim Državama prošle godine prikupile više novca nego godinu dana ranije, ali su troškovi njihovog djelovanja rasli brže. 64 posto od 236 neprofitnih organizacija koje su odgovorile na anketu Centra za građanske studije sveučilišta Johns Hopkins izvjestilo je o povećanom prihodu, a 66 posto je objavilo da su imale veće troškove. Više od polovine anketiranih organizacija priopćilo je da je pod ozbiljnim ili vrlo ozbiljnim financijskim pritiskom.... piše New York Times.

XS
SM
MD
LG