Linkovi

Žužul: 'Dobri i čvrsti odnosi sa Amerikom interes su svih građana Hrvatske' (19/1/04) - 2004-01-18


Predsjednik Sabora RH Vladimir Šeks i ministar vanjskih poslova RH, Miomir Žužul susreli su se u New Yorku s američkim Hrvatima.

U govoru okupljenima, Vladimir Šeks je rekao da će se "ova Vlada i Sabor boriti protiv korupcije", te da će to biti "naš prvi zadatak". Predsjednik Sabora je također poručio da će "Hrvatska biti država svih njenih građana, bez obzira na naciju ili vjeru", te da će biti "zemlja demokracije." Vladimir Šeks je također okupljene pozvao da "zaborave neke stvari iz prošlosti", založio se za prestanak stvaranja jaza između Hrvata koji žive u domovini i onih koji žive u inozemstvu, kao i jaza između različitih političkih opcija.

Dvojica su hrvatskih dužnosnika u razgovoru s okupljenim iseljenicima govorili i o problematici vezanoj uz poslovna ulaganja u hrvatsku ekonomiju. U vezi toga, obećanoj e da će nova vlada u tome biti učinkovitija od prethodne, kako bi Hrvati koji žive u Americi mogli uložiti svoj novac u hrvatsko gospodarstvo.

Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul govorio je o glavnim prioritetima na međunarodnom planu. Neki američki mediji ocijenili su vladu Ive Sanadera "pro-američkom". U izjavi za Glas Amerike, na pitanje o budućem razvoju američko-hrvatskih odnosa, ministar Žužul je rekao:

"Mi smo pro-hrvatska vlada, koja polazi od interesa hrvatskog naroda, hrvatskih građana i hrvatske države. Ali točno je da smo, u odnosu na prošlu vladu RH, imali neka različita gledanja u odnosu na Sjedinjene Države. Smatramo da je interes Hrvatske i svih njezinih građana imati dobre i čvrste odnose sa Sjedinjenim Državama. Ja, dok sam ovdje bio veleposlanik, uvijek sam isticao - i mislim da je to ne fraza, već istina - da iseljeništvo treba biti most između dvije zemlje. Mi ćemo razgovarati sa senatorom Richardom Lugarom, kao i s drugim članovima Kongresa, kako učvrstiti te odnose, kako ih pomaknuti dalje. Istakli smo koji je naš interes - američka podrška za brz ulaz u NATO savez. Vjerujemo da možemo računati na tu podršku, a o svim bilateralnim pitanjima ćemo razgovarati. Nije tajna da smo mi, dok smo bili u opoziciji, izašli s nizom stavova koji su bili podudarni sa stavovima Sjedinjenih Država. Neki su nas krivo pokušali prikazati, da se mi u dilemi između Europe i Amerike opredjeljujemo za Ameriku. Ta je dilema lažna, ona ne postoji. Primjer su najnovije inicijative, ona španjolska premijera Aznara, pa talijanska inicijativa pa čak i njemačka inicijativa u vezi Iraka. Potpuno je pogrešno misliti da se Hrvatska mora opredjeljivati između Amerike i Europe. Hrvatska želi u Europsku uniju i NATO, ali želi i čvrste i prijateljske odnose s Amerikom."

XS
SM
MD
LG