Linkovi

John Kerry - ratni heroj na Capitol Hillu (17/1/04) - 2004-01-16


Jedan od osmorice političara iz Demokratske stranke koji se nadaju predsjedničkoj nominaciji, na izborima u studenom, je i senator John Kerry. Prilog o ovom iskusnom političaru i veteranu vijetnamskog rata pripremila je Deborah Tate.

Kada je prije godinu dana najavio da će se natjecati za predsjedničku nominaciju svoje stranke, svi su ga smatrali favoritom. No, senatora Kerryja je pretekao Howard Dean, koji svoju popularnost prvenstveno duguje oštrom protivljenju intervenciji u Iraku. John Kerry je pak u Senatu glasao za rezoluciju koja je predsjedniku Bushu dala ovlasti za pokretanje rata protiv Saddama Husseina. Tu odluku on brani i danas:

"Odluka je bila sto posto ispravna. Nije mi žao što sam tako glasao. Vlada je djelovala preko Ujedinjenih naroda, no kad se to pokazalo neučinkovitim, odlučila je vojno intervenirati. Meni je jedino žao što je predsjednik bio neuspješan na diplomatskom planu, što nije izgradio širu savezničku koaliciju za Irak."

John Kerry je uz umirovljenog generala Wesleya Clarka jedini demokratski aspirant na Bijelu kuću koji ima i vojno iskustvo. Bio je zapovjednik patrolnog čamca za vrijeme rata u Vijetnamu, te je više puta odlikovan za hrabrost. Nakon što je bio ranjen u borbi, vratio se u Sjedinjene Države gdje je krajem šezdesetih postao čelnik veteranske udruge koja se protivila nastavku rata u Vijetnamu. John Kerry je već 19 godina senator, te je član dvaju utjecajnih senatskih odbora, za vanjsku politiku i obavještajne djelatnosti.

U nedavnom televizijskom intervjuu, izjavio je da ga njegovo iskustvo čini najkvalificiranijim kandidatom koji bi se na izborima u studenom trebao suprotstaviti predsjedniku Georgeu Bushu: "Mislim da našu zemlju mogu učiniti i sigurnijom i još snažnijom. Upoznat sam s problematikom, posebno u međunarodnim odnosima, tako da ću se odmah po dolasku na dužnost moći uhvatiti u koštac s problemima Iraka, Sjeverne Koreje, AIDS-a u Africi, globalnog zatopljavanja kao i problemom širenja oružja za masovno uništavanje."

John Kerry se na domaćem planu zalaže za veće oslanjanja na unutrašnje energetske rezerve te okončanje ovisnosti o uvoznoj nafti – u ruku od sljedećih deset godina. Također traži da svi građani imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Kako kaže – istu onakvu kakvu uživaju senatori i kongresmeni.

XS
SM
MD
LG