Linkovi

Pakao je za druge! (16/1/04) - 2004-01-15


Kad je u pitanju život nakon smrti, Amerikanci posjeduju prilino ekletična uvjerenja, te kombiniraju tradicionalno kršćanstvo sa spiritualizmom i elementima budističke ideje o reinkarnaciji – pokazuje istraživanje koje je provela znanstvena organizacija Barna Research Group.

Anketa pokazuje da čak 20 posto Amerikanaca – među njima i 10 posto protestantskih evangelika, koji se smatraju najuvjerenijim kršćanima – vjeruje u reinkarnaciju nakon smrti. 34 posto Amerikanaca vjeruje da se s umrlima može komunicirati putem spiritualističkih seansi.

No tradicionalnija vjerska uvjerenja još uvijek prevladavaju – 76 posto anketiranih uvjereno je u postojanje raja, dok ih 71 posto vjeruje u postojanje pakla. Pakao ne doživljavaju svi kao mjesto gdje se grešnici peku u vatri – 40 posto anketiranih opisalo je pakao kao “mjesto vječne separacije od Boga.”

Kako ga god opisivali, Amerikanci su uvjereni da u pakao ne idu – 64 anketiranih vrlo je samouvjereno izjavilo da će već nekako pronaći put do raja, dok se u paklu vidjelo tek 0.05 posto, znači tek pola promila anketiranih!

XS
SM
MD
LG