Linkovi

Zločin u Kandaharu (13/1/04) - 2004-01-13


Teroristi u afganistanskom gradu Kandaharu granatirali su trgovačku četvrt prepunu ljudi. Petnaest osoba, uključujući 12-ero djece, poginulo je, a u tom napadu od šestog siječnja ranjeno je 58 ljudi. Dvanaest osoba hazarske nacionalnosti ubijeno je sljedeći dan u okrugu Helmand kad je jedan terorist otvorio vatru na autobus. Vjeruje se da su za ove napade odgovorni ostaci talibana.

Ne želeći ulaziti u sukob s vojnim i policijskim snagama, talibani su se opredijelili na ubijanje djece i drugih nenaoružanih civila. Glasnogovornik afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija rekao je da “ovi neprijatelji Afganistana, koji se kriju u tami, odakle pokreću napade na nedužne civile, moraju biti eliminirani, i bit će eliminirani". Afganistanski narod odabrao je put pomirenja i tolerancije. Predstavnici raznih etničkih skupina te zemlje zasjedali su u državnom vijeću, Loya jirga, gdje su prihvatili novi ustav.

Umorni od represije, ekstremizma i nasilja, narod Afganistana počeo je graditi temelje društva u kojem se poštuju ljudska prava. Za talibanske ekstremiste i al-Qaidine teroriste demokratski Afganistan označio je njihov krajnji poraz, čega su i sami svjesni. Predsjednik Karzai izjavio je da novi afganistanski ustav “odražava volju ljudi iz različitih dijelova zemlje, koliko god moguće, i ispunjava težnje našeg naroda”.

Predsjednik George Bush kaže da se afganistanski narod bori za nešto što je od iznimne važnosti. "Afganistan se i dalje sučeljava s mnogim izazovima ali ta zemlja postiže napredak i njeni građani žive u sasvim drugačijem svijetu u odnosu na strahote koje su pretrpjeli u doba vladavine Talibana".

“Demokratski Afganistan”, rekao je predsjednik Bush, “služit će interesima i pravednim težnjama svih građana Afganistana i jamčit će da terorizam ne pronađe utočište u toj ponosnoj zemlji”.

XS
SM
MD
LG