Linkovi

Film tjedna: Big Fish - Velika riba (12/1/04) - 2004-01-11


Novi nadrealistični, sentimentalni film režisera Tima Burtona priča je o mladiću koji je nakanio bolje upoznati svog oca i istinu koja se krije u njegovim čudnovatim pričama.

Will Bloom odrastao je slušajući čudnovate priče svog oca Edwarda o njegovim avanturama iz mladosti: o tome kako je spasio svoj rodni grad od ljutitog diva, o dogodovštinama u putujećem cirkusu, o vremenu provedenom kao padobranac i špijun u ratu i – možda najnevjerojatnije – o svojoj potrazi za divovskom ribom, mnogo većom od bilo koje druge ikad viđene u lokalnim vodama. S ocem Edwardom na samrti, Will, novinar predan činjenicama, želi saznati jesu li te priče izmišljotine ili istina.

Albert Finney igra ulogu starog Edwarda. On vjeruje da sinovo otkriće, to da “nikad u sebi ne vidimo svoje očeve, ima istine. "Imam sina i nekad se ulovim kako govorim njemu na način na koji se moj otac znao obraćati prema meni, a radi se o izrekama do kojih se lako dođe u određenim uvjetima. Pomislio bih da samo ponavljam nešto što je moj otac rekao, ali nije baš tako jednostavno. Sinovi su tajanstveni svojim očevima i očevi svojim sinovima zbog komplicirane prirode odnosa".

Will Bloom upoznaje ljubav svog života, Sandru, prvi put ugledavši je među mnoštvom ljudi u cirkusu. Bila je to ljubav na prvi pogled. Alison Lohman igra ulogu mlade Sandre u ubačenim scenama iz prošlosti, dok glumica Jessica Lange glumi odraslu Sandru.

Ewan McGregor je Edward u mladim danima. Osim što im je zajednički zapanjujuće slični izgled – glumac starijeg Edwarda Albert Finney na slikama od prije 40 godina znatno sliči Ewanu McGregoru – McGregor kaže da obojica cijene način na koji film Big Fish pristupa vezi između oca i sina."Ta se tema rijetko pojavljuje u filmovima ali svima nam je na neki način poznata, bez obzira na to kakve imamo odnose s roditeljima. Radi se o obnovi prekinutog odnosa. Mislim da je ovo jedna vrlo dirljiva, jednostavna priča".

Režiser Tim Burton osjeća osobnu povezanost s filmom, za kojeg kaže da je “osjećajna detektivska priča. "Priča je o jedinstvenom odnosu između roditelja i djece, bez obzira na njihovu dob. Roditelji i djeca imaju različite osobine. To je opća pojava…zato što sam izgubio svog vlastitog oca godinu dana prije snimanja filma palo mi puno stvari na pamet koje je bilo teško izraziti riječima. Ovaj film bio je način da se izrazim na tu temu".

Billy Crudop glumi sina Willa, a u filmu Big Fish pojavljuju se Steve Buscemi, Danny DeVito, Helena Bonham Carter i u svojem prvom nastupu u jednom američkom filmu francuska glumica Marion Cotillard. Scenarij je napisao John August a glazbu česti suradnik direktora Tima Burtona, Danny Elfman.

XS
SM
MD
LG