Linkovi

Salona-Stone - novi američko-hrvatski proizvođač ekološkog građevinskog materijala (11/1/04) - 2004-01-10


U duhu hrvatsko američke poslovne suradnje u Vranjicu pokraj Splita osnovana je hrvatsko-američka tvrtka “Salona-Stone” koja će proizvoditi građevinski materijal na ekološkim osnovama te iz svoje proizvodnje eliminirati upotrebu štetnog azbesta. Nova će kompanija pokrenuti proizvodnju, prodaju i distribuciju proizvodnih programa američke tvrtke “Milestone A.O. Inc” iz Amarilla. Početna ulaganja od 8 milijuna dolara osigurat će američka banka za razvoj , a dio sredstava i američka kompanija Milestone.

Partner vranjičkom “Salonitu” u novoj kompaniji “Salona-Stone” je američka građevinska kompanija “Milestone” iz Amarilla u Texasu koja je lani proglašena najboljom tvrtkom u državi. Nova će kompanija u svome programu proizvoditi blokove, obložne ploče, krovne crijepove, gotove kamene vanjske površine, arhitektonske ukrase i skulpture – a to je program koji do sada još nije bio u zajedničkom sustavu na jednom mjestu. Proizvodi “Salona-Stonea” u izgradnji kuća koštat će 30 posto jeftinije nego klasični beton zbog upotrebe novih materijala i jedne vrste umjetnog kamena izrađen posebnim tehnologijama na ekološkim principima. Ideja je američkih i hrvatskih poduzetnika u širokom proizvodnom spektru proizvoditi elemente za gradnju raznih objekata brzo, kvalitetno i jeftino u različitim arhitektonskim stilovima. Želi se osigurati ljudima dom na područjima gdje su se odvijale ratne operacije ili mjesta zahvaćena elementarnim nepogodama, a u taj plan uključeni su i svi koji maštaju o novoj kući.

Zašto su se američki poduzetnici odlučili za partnera izabrati hrvatsku tvrtku za Glas Amerike objašnjava Melody Brenna direktorica marketinga američke kompanije Milestone iz Texasa: “Američka kompanija “Milestone” koju je osnovao moj suprug Steve Brenna tražila je 5 godina pravo mjesto u Europi kako bi uspostavila suradnju. Tražili smo kvalitetnu mogućnost transporta proizvoda, dobre radnike, ljude koji imaju umjetnički i arhitektonski izraz. Tvrtka “Milestone”kad je osnovana započela je s aktivnostima vezanim za sličnu arhitekturu koja prevladava na dalmatinskoj obali.

Lokacija “Salonita”, njegova uprava i dalmatinska arhitektura sve zajedno - izvanredna je prigoda za razvoj naše tvrtke, a važno je reći da smo posebno inzistirali na ekološkom sustavu proizvodnje.

Predsjednik Uprave vranjičke tvrtke “Salonit” Jozo Ćurković ističe da će ugovor o partnerstvu između hrvatske i američke tvrtke biti potpisan na rok od 50 godina. Nova tvrtka koja će proizvode prodavati po cijelom svijetu preuzima svih dvjestotinjak sadašnjih djelatnika “Salonita”, a namjerava zaposliti i novih 50 ljudi. Jozo Ćurković podsjeća kako će zahvaljući novoj kompaniji “Salona-Stone” Hrvati graditi ljepše i kvalitetnije i to za 30 posto jeftinije.

“Na ovaj način eliminiramo azbest iz proizvodnje.U 2005. godini više neće biti azbesta u Salonitu, a svi znamo da je štetan, otrovan i znamo koliko je zla nanio ovim prostorima. Sretan sam i ponosan da sam pronašao ovakve partnere odnosno da su oni pronašli mene preko naših ministarstava preko američkog veleposlanstva i preko vlade SAD-a te izražavam moju zahvalnost” , kaže ovaj hrvatski poduzetnik.

XS
SM
MD
LG