Linkovi

Američko odlikovanje generalu Josipu Luciću (9/1/04) - 2004-01-08


Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Josip Lucić primio je danas u Washingtonu Legiju zaslužnih, odličje kojim ga je odlikovao američki predsjednik George Bush, a koje mu je uručio zapovjednik Združenog stožera američkih Oružanih snaga, general Richard Myers.

Generalu Luciću je odana puna vojna počast na svečanosti u kojoj je sudjelovalo preko stotinu pripadnika počasne postrojbe Pentagona te pripadnici Združenog stožera američkih oružanih snaga.

U obrazloženju spomenutog odličja stoji da ga je general Lucić dobio zbog svog čelništva u protekle dvije godine, koje je dovelo do smanjenja broja vojnika u Hrvatskoj dok je istodobno zaslužan i za trajan i konstruktivan odnos izmedju hrvatskih i američkih oružanih snaga.

“Pod njegovim zapovjedništvom hrvatske su snage podržale globalni rat protiv terorizma, a doprinjele su i učinkovitosti vojne operacije Enduring Freedom-Trajna Sloboda u Afganistanu, gdje se nalazi i jedna postrojba vojne policije hrvatske vojske čime Hrvatska ima aktivnu ulogu u održavanju globalne sigurnosti. Strateška vizija generala Lucića o ulasku Hrvatske u NATO savez predstavljala je vodilju za tranformaciju hrvatskih oružanih snaga u moderne i pokretljive postrojbe, koje su sposobne aktivno doprinositi domaćoj, regionalnoj i medjunarodnoj sigurnosti. Ovo nije samo priznanje pojedincu nego i veliko prizanje Oružanim snagama kao i cijeloj Republici Hrvatskoj” – stoji u obrazloženju odličja Legija zaslužnih kojim je američki predsjednik odlikovao generala Josipa Lucića.

Nakon ceremonije dodjele odlikovanja, generali Myers i Lucić su u Pentagonu imali bilateralne razgovore, a načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske, razgovarao je i s generalom Peterom J. Schoomakerom, načelnikom Kopnene američke vojske, zatim s voditeljem Ureda Nacionalne garde, general pukovnikom Stevenom H. Blumom kao i sa zapovjednikom Marinskog korpusa, generalom Michaelom W. Hageom.

Za koji trenutak general Lucić treba položiti i vijenac na Nacionalnom groblju u Arlingtonu. Prije dolaska u Washington, načelnik glavnog stožera boravio je nekoliko dana na Floridi, u Miamiu, gdje se nalazi Središnje zapovjedništvo američke vojske. On je posjetio Zapovjedništvo američkih specijalnih operacija, zatim Središte za pješašku obuku, Dočasničku akademiju i Zapovjedništvo 7. područja američke Obalne straže.

General Lucić treba još posjetiti i Pomorsku akademiju u Annapolisu, gdje će se, osim s američkim domaćinima, sresti i s hrvatskom mornaričkim kadetom Tonijem Bartulovićem, inače studentom Akademije ratne mornarice Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG