Linkovi

Demokratski kandidati održali prvu javnu raspravu u novoj godini (5/1/04) - 2004-01-05


Vodeći kandidat za predsjedničku nominaciju demokratske stranke Howard Dean pozvao je druge kandidate da surađuju kako bi zajednički pobijedili u studenome predsjednika Busha. Gospodin Dean našao se pod snažnim napadima svojih demokratskih suparnika, a ovaj je poziv uputio jučer tijekom prve demokratske predsjedničke debate u novoj godini u saveznoj državi Iowi.

Prije jučerašnje debate nekoliko je demokratskih kandidata sudjelovalo u televizijskim talk showovima kritizirajući Howarda Deana, koji je tijekom kampanje davao izjave koje su razgnjevile cijele segmente američkog stanovništva. Njegovi protivnici optužuju bivšeg guvernera Vermonta da je odviše temperamentan da bi se mogao suprotstaviti predsjedniku Bushu. Međutim, unatoč kritikama, gospodin Dean je pozvao ostale kandidate da podrže onoga tko osvoji stranačku nominaciju. I to je bila jedna od stvari gdje je gospodin Dean dobio jednoglasnu podršku. U drugim pitanjima, kao što su vanjska trgovina i Irak, mišljenja su se razilazila.

Kongresmen Dick Gephard kritizirao je Sjeverno-američki ugovor o slobodnoj trgovini NAFTA. Senator John Edwards podržao je pristupanje Kine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Njegov kolega Joe Lieberman, bivši dopredsjednički kandidat, ustvrdivo je da se u Americi ne mogu otvarati radna mjesta zidajući zidove protekcionizma.

Kongresmen iz Ohia Dennis Kucinich, koji zaostaje za drugim kandidatima u anketama javnog mnijenja, zauzimao je najekstremnija stajališta, zalažući se za to da Sjedinjene Države istupe iz NAFTE i Svjetske trgovinske organizacije."Predsjednik Sjedinjenih Država objavio je prijedlog proračuna u kojem se smanjuju beneficije za vojne veterane, izdvajanja za obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, subvencioniranje stanovanja i programi za otvaranje novih radnih mjesta. Tvrdim da je to izravno vezano s presušivanjem proračuna do kojeg dolazi zbog rata u Iraku".

U jučerašnjoj raspravi sudjelovao je i senator John Kerry, a dvojica kandidata – umirovljeni general Wesley Clark i borac za ljudska prava Al Sharpton – nisu sudjelovali. Do ove rasprave dolazi dva tjedna uoči prve stranačke skupštine na kojoj će početi proces izbora demokratskog predsjedničkog kandidata na izborima u studenome.

XS
SM
MD
LG