Linkovi

Amerikanci odustaju od nekih planiranih inicijativa u Iraku (28/12/03) - 2003-12-28


Sjedinjene Države, piše Washington Post, odustale su od nekoliko ambicioznijih inicijativa za transformaciju iračke ekonomije, političkog sustava i sigurnosnih snaga dok se napadi na američke vojnike intenziviraju, a rokovi za okončanje okupacije su ubrzani. Jedna od takvih inicijativa na ekonomskom polju je privatizacija državnih poduzeća, a na političkom odustajanje od traženja da Iračani pripreme novi ustav prije transfera suvereniteta. “Amerikanci počinju shvaćati da ne mogu promjeniti sve što žele u Iraku. Oni trebaju prepustiti iračkom narodu da donosi odluke od velikog značaja”, kaže Adel Abdel Mehdi, visoki član šiitske muslimanske stranke koja surađuje s okupacijskim vlastima.

Washington Post izvještava, također, da je došlo do povećavanja broja poginulih američkih vojnika u Iraku. Prema podacima Pentagona, u protekla četiri mjeseca broj poginulih se više nego udvostručio u odnosu na prethodna četiri mjeseca. Jezikom brojki, od 1. rujna do ovog petka u Iraku je od neprijateljske vatre poginulo 145 vojnika. U razdoblju od 1. svibnja do 30. kolovoza u Iraku je život izgubilo 65 američkih vojnika.

Američka vojska se nada da bi se situacija mogla popraviti, između ostaloga, i zahvaljujući novom borbenom vozilu nazvanom Stryker. New York Times da su mnoge postrojbe već dobile ovo vozilo čiji je razvitak koštao deset milijardi dolara. Radi se o lakom oklopnom vozilu opremljenom s najmodernijom tehnologijom. Stryker može prevoziti 11 vojnika i razviti brzinu od 60 kilometara na sat. Međutim, neki kritičari kažu da je Stryker kockanje s životima američkih vojnika. Naime, prošlog ljeta je utvrđeno da keramičke pločice, koje predstavljaju zaštitni oklop Strykera, ne štite vozilo od raketa. Američka vojska priopćila je da je problem rješen. Analitičari kažu da će Stryker uskoro biti testiran na pravom bojištu.

XS
SM
MD
LG